x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Epidemie de rujeolă. Dr. Mihai Craiu: „Ce facem oameni buni? Așteptăm să mai moară un autobuz plin de copii?”

Epidemie de rujeolă. Dr. Mihai Craiu: „Ce facem oameni buni? Așteptăm să mai moară un autobuz plin de copii?”

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2023   •   12:15
Epidemie de rujeolă. Dr. Mihai Craiu: „Ce facem oameni buni? Așteptăm să mai moară un autobuz plin de copii?”

Medicul pediatru Mihai Craiu face un apel către părinți cu privire la epidemia de rujeolă.

"Nu iese fum fără foc... zice înțelepciunea populară românească. Și nici invers... dacă arde focul nu ne putem aștepta să nu iasă fum.

Cam așa și cu rujeola... Avem o epidemie, a 2a în nici 8 ani... Și ce facem cu ea?!?

Așteptăm să apară și flăcările sau acționăm acum, cu toții, cât încă iese doar fum?!?

Data trecută au fost 64 decese la ceva peste 22.000 cazuri. În 2016-19. Spune Institutul Național de Sănătate Publică în siteul CNSCBT 

A apărut deja o știre tragică. Dar care nu surprinde nici un specialist în domeniul infecțiilor la copil. A murit, în Brașov, un sugar în vârstă de 7 luni. Care a făcut complicații foarte grave deoarece s-a îmbolnăvit de rujeolă de la fratele său în vârstă de 3 ani. Acesta (fratele mai mare) era nevaccinat, deoarece părinții lui au refuzat vaccinarea sa. Citiți mărturia și strigătul de frustrare al unuia dintre cei mai mari specialiști în infecții la copil, doamna Profesor Oana Falup-Pecurariu, care a fost martorul acestui caz.

Ce facem oameni buni? Așteptăm să mai moară un autobuz plin de copii? Sau așteptăm un număr și mai mare, cât într-un stadion, precum în Republica Democratică Congo?? Căci RD Congo, în 2020, din cauza pandemiei a întrerupt vaccinarea ROR. Alături de alte 23 țări din lume. Dificultăți de aprovizionare... Apoi epidemie, apoi mii de morți. Știrea apare în cea mai prestigioasă revistă științifică din lume, Nature. 

Dacă cei 34 de ani de studii post-universitare intense și de practică la patul bolnavului nu sunt un argument să credeți sfatul dr Craiu, vă rog din suflet să aplecați urechea la rugămintea părintelui Mihai Craiu. Eu, alături de soția mea (tot medic), am decis să vaccinăm ROR pe fiul nostru. Deși avea dermatită atopică și primele episoade de astm. Acum Călin este un adult sănătos, arhitect și cadru didactic la una dintre cele mai prestigioase universitați din lume.

Deci am putea încerca, până nu e prea târziu...", scrie medicul Mihai Craiu, pe  Facebook.

Primul deces de rugeolă după declararea epidemiei

Un bebeluş de 7 luni, diagnosticat cu rujeolă a murit, marţi, în judeţul Braşov.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, copilul din judeţul Braşov era neeligibil la vaccinarea cu ROR dar a fost în contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic.

În perioada 1 ianuarie - 10 decembrie 2023, în România au fost notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti.

În data de 5 decembrie, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional.

Apel la vaccinare

"Rujeola este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie.

Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva aceste îmbolnăviri", a spus Alexandru Rafila, potrivit antena3CNN.


×