x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să știi despre infecția copilului cu Helicobacter Pylori

Sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să știi despre infecția copilului cu Helicobacter Pylori

de Redacția Jurnalul    |    21 Sep 2024   •   07:20
Sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să știi despre infecția copilului cu Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori are formă de spirală și afectează stomacul. Este o infecție bacteriană contagioasă, frecventă la copiii care cresc în colectivități.

Bacteria  poate deteriora mucoasa stomacului și prima parte a intestinului subțire, duoden. Acest lucru poate provoca inflamație, ceea ce duce la disconfort intestinal. Totodată, poate provoca ulcere peptice în tractul digestiv superior.Specialiștii cred că germenii se transmit de la o persoană la alta pe cale orală. De asemenea, copilul poate intra în contact cu bacteriile dacă consumă alimente care nu au fost suficient gătite sau foarte bine spălate.

Helicobacter Pylori poate ajunge în organism dacă copilul bea apă infectată, nu se spală bine pe mâini după ce a mers la baie. Majoritatea oamenilor sunt expuși pentru prima dată la bacterii în timpul copilăriei.

Simptome la copii de infectare cu Helicobacter Pylori

Infecția cu Helicobacter Pylori este mai frecventă la copiii care trăiesc în condiții insalubre. Această bacterie poate afecta până la 75% dintre copiii din țările în curs de dezvoltare.

Majoritatea oamenilor pot avea bacteria în organism mulți ani fără simptome. Dac când copilul are simptome, atunci mucoasa stomacului este inflamată, afecțiune numită gastrită. 

Simptome includ dureri de burtă,  de stomac, prezente la 2 - 3 ore după masă. Aceste dureri se pot diminua singure pentru câteva zile sau săptămâni.

De obiecei, durerile care apar în zona stomacului din cauza bacteriei H. pylori apar la miezul nopții când stomacul copilului este gol.

Alte simptome:

  • pierderea în greutate;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • balonare;
  • scaune moi sau greață;
  • vărsături.

Însă simptomele pot fi confundate cu alte afecțiuni, astfel că este recomandat consultarea unui gastroenteroglog.

Cum este diagnosticată infecția cu Helicobacter pylori la copil

Medicul întreabă despre istoricul medical al copilului și face un examen fizic.

Testele fizice presupun:

Coprocultură. Se caută în laborator orice bacterie anormală din tractul digestiv al copilului care poate provoca diaree și alte probleme. O mică probă de scaun este colectată și trimisă la un laborator.

Teste de respirație. Verifică dacă există carbon prezent după ce copilul bea un lichid special. Dacă se găsește carbon, înseamnă că este prezent H. pylori.

EGD sau endoscopie superioară. Analizează interiorul esofagului, stomacului și a primei părți a intestinului subțire. Se folosește un tub sau un endoscop subțire, luminat. Tubul are o cameră la un capăt, iar acesta este introdus în gura și gâtul copilului. Apoi coboară în esofag, stomac și duoden. Cu ajutorul tubului, specialistul poate vedea interiorul organelor. Se poate preleva și o mică probă de țesut, biopsie. Proba de țesut poate fi verificată pentru semne de infecție sau de bacterii H. pylori, potrivit deparinti.ro.

Tratament pentru infecția cu Helicobacter Pylori la copil

Tratamentul depinde de simptomele copilului, vârsta, starea de sănătate.

Poate include antibiotice pentru a ucide bacteriile din organism și medicamente pentru opri producerea acidului din stomac.

Un ulcer grav poate deteriora mucoasa stomacului copilului și poate provoca mai multe preobleme.

  • Sângerare;
  • Perforare în peretele stomacului;
  • Blocaj atunci când ulcerul se află într-un loc care împiedică eliminarea toxinelor din stomac;
  • Cancer de stomac.

Prevenirea infectării copilului cu Helicobacter Pylori

Igiena personală ajută la prevenirea infectării, respectiv spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, mai ales după ce a mers la toaletă și înainte de masă. 

Consumul de alimente bine spălate și gătite, și de apă potabilă.

Totodată, exită un vaccin împotriva infecției cu Helicobacter Pylori care oferă imunitate. 

×
Subiecte în articol: copii Helicobacter pylori parinti stomac