x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului De ce să nu-ți obosești copilul cu activități pe care nu le dorește

De ce să nu-ți obosești copilul cu activități pe care nu le dorește

de Redacția Jurnalul    |    05 Feb 2024   •   15:00
De ce să nu-ți obosești copilul cu activități pe care nu le dorește

Mulți părinți încarcă programul copiilor cu tot felul de activități. Deși acest lucru pare lăudabil, aceștia trebuie să fie atenți să nu-i solicite prea mult și să țină cont de preferințele celor mici.

„Presiunea excesivă, respectiv pasiunea pe care părintele le așterne în relația cu minorul vor duce la o suprasolicitare a copilului. Atunci avem o relație proastă. Pe ce se bazează suprasolicitarea copilului în raport cu educația pe care părintele încearcă să o implementeze?”, a spus Radu Leca, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV.

Să te gândești dacă copilului chiar îi place ceea ce face

„Ca mamă, nu mi se pare corect față de copil să pun presiune pe el, mai ales când vezi că ceva nu-i place sau nu are înclinație către un sport de exemplu. Atunci, ca părinte, trebuie să-ți iei un moment și să te gândești dacă copilului chiar îi place sau nu ceea ce face. Dacă tragi de el să meargă la antrenamente, dacă se îmbolnăvește des... este și asta o reacție a corpului și a sufletului, practic refuză să facă un lucru la care este obligat. Trebuie să-ți iei cu tine un moment și să analizezi dacă faci bine sau nu ceea ce faci.

Copilul suprasolicitat se va retrage din orice fel de activitate

Copilul suprasolicitat se va retrage din orice fel de activitate și din viața socială, va avea rezultate proaste la școală pentru că este mereu gândul că va dezamăgi. Va încerca și la școală să aibă rezultate bune, dar el este la fel de împins de la spate și la școală ca peste tot. Cumva, psihologic se va izola de tot ce înseamnă activități: viață școlară, ieșit cu prietenii, interacțiune cu prietenii. Se va izola într-un calculator, într-un joc online”, a răspuns realizatoarea emisiunii, Ramona Dumitru.

Primul semn al suprasolicitării

„Suprasolicitarea minorului ce este dorit a fi un campion va genera la nivel de concept personal următoarele forme de rezultat al supra-solicitării. În primul rând, va mânca mult și haotic. Când îl vezi pe copil pe jumătate în frigider, de cinci ori pe zi, trebuie să te gândești de ce este trist sau nervos. Frigiderul reprezintă cel mai important semn de alarmă și răspuns la o majoritate covârșitoare a problemelor pe care tu le generezi, ca părinte, la copil. De foame? Nu, caută dopamină”, a mai spus Radu Leca.

×