x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Săpunul şi apa ţin la distanţă hepatita A

Săpunul şi apa ţin la distanţă hepatita A

de Magda Marincovici    |    19 Sep 2011   •   21:00
Săpunul şi apa ţin la distanţă hepatita A

Hepatita A debuteaza sub forma mai multor simptome grupate. De aceea vorbim de un debut multiplu:
n) Digestiv: lipsa poftei de mancare, greturi, varsaturi, dureri in capul pieptului, balonari dupa masa
n) Pseudogripal: febra (38-38,5 grade Celsius), slabiciune, dureri musculare, articulare, de cap, de ochi
n) Pseudoreumatismal: dureri articulare, predo­minant in timpul noptii
n) Cutanat: urticariene etc.
n) Neuropsihic: agitatie psiho-motorie, nervozitate excesiva, deficit de concentrare, insomnii, depresii usoare.

La acestea, in unele cazuri, se pot adauga simptome atipice, pseudochirurgicale: angiocolita, colica biliara, pancreatita, gastrita, apendicita. Hepatitele acute pot debuta cu sau fara aparitia icterului – coloratie in galben a pielii si a ochilor –, ele se impart in hepatite acute icterigene sau anticterice.
In majoritatea cazurilor evolutia bolii este modesta si vindecarea se inregistreaza la 99,9% dintre pacienti. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel ne avertizeaza ca, totusi, pacientii care sunt deja purtatori ai virusului hepatitic B fac forme extrem de severe, care le pot pune viata in pericol.

Am hepatita A
Pacientul diagnosticat cu hepatita A are senzatie de greata, ii lipseste pofta de mancare si, adesea, este inclinat sa puna aceste simptome pe seama unui aliment care 'i-a cazut greu'. Dar dupa numai doua-trei zile, constata ca ochii si pielea i se ingalbenesc, urina este foarte inchisa la culoare, materiile fecale sunt foarte deschise la culoare. Profesorul Streinu-Cercel spune ca in special cei din jurul bolnavului de hepatita A sesizeaza aparitia acestor simptome si il avertizeaza ca e cazul sa mearga la doctor pentru a nu-i molipsi pe ceilalti. 'In aceasta situatie atitudinea celor din jur este corecta, deoarece hepatita A este foarte molipsitoare.

Din pacate, atunci cand bolnavul prezinta aceste simptome este deja contagios. Dupa ce apare icterul, cantitatea de virus din materiile fecale scade treptat', spune profesorul Streinu-Cercel.
Medicul va cere pacientului sa faca o serie de analize: unele nespecifice cum sunt cele pentru determinarea nivelului transaminazelor serice (TGP-ului), protrombinei si a bilirubinei si altele specifice necesare stabilirii virusului hepatitic. 'In cazul HAV, se urmareste prezenta anticorpilor (Ac) impotriva HAV, anticorpi de tip IgM. Acesti anticorpi sunt primii care apar si sunt «anticorpi de faza acuta». Dupa o scurta perioada, apar anticorpii de tip IgG, numiti «anamnestici», care indica faptul ca pacientul a depasit infectia cu acest virus', explica profesorul Streinu-Cercel.

Tratament
Hepatita acuta cu virus hepatitic A nu necesita un tratament specific antiviral. Aceasta forma de hepatita prezinta avantajul ca se vindeca in general fara sechele. Dar profesorul Streinu-Cercel semnaleaza ca HAV, aidoma celorlalte virusuri hepatitice, nu se cantoneaza numai la nivelul ficatului, ci la nivelul cailor biliare, pancreasului etc.

Bolnavul de hepatita A trebuie sa stie ca unii pacienti, dupa starea acuta a acestei infectii, raman cu o intoleranta fata de unele alimente. Sunt alimente care nu convin cailor biliare cum ar fi:
n) ouale
n) smantana
n) rantasurile.
Astfel, frecvent, ficatul este acuzat pe nedrept, el nefiind implicat in aparitia acestor intolerante. De fapt, ficatul isi vede de sanatate, problema fiind la nivelul cailor biliare, unde s-a localizat o serie de tulburari care afecteaza calitatea vietii si care, probabil, vor persista tot restul vietii.

Vaccinul
Specialistul nostru subliniaza ca vaccinul impotriva hepatitei A se gaseste in farmacii si il recomanda in special anumitor categorii de populatie:
n) persoane care calatoresc in strainatate
n) persoane care au afectiuni hepatice
n) angajatii expusi unui risc mai mare de infectare (personalul medical, cadre didactice din scoli, gradinite, facultati etc.)

ATENTIE! Virusul hepatitic A (HAV) se transmite prin circuit fecal-oral. Aceasta explica faptul ca HAV genereaza mici focare de hepatita acuta, chiar ­epidemii.

INCUBATIE. Perioada de incubatie, respectiv timpul necesar care trebuie sa treaca din momentul in care ne-am infectat si pana sa apara simptomele de boala este intre 2 si 6 saptamani. Contaminarea cu virusul hepatitic A (HAV) este semnalata in special in timpul verii, mai ales in vacanta. Explicatia: in vacanta, din diferite motive, suntem mai neglijenti cu spalatul pe maini, respectiv de fiecare data cand mancam, cand folosim grupul sanitar etc.

RECOMANDARE. 'Consider ca orice infectie care poate fi evitata este bine sa fie evitata. Oricum, chiar si in cazul in care infectia cu HAV nu produce sechele la nivelul ficatului, ea poate conduce la instalarea unor disfunctii la nivelul cailor biliare care sa afecteze persoana pe tot restul vietii. Ca atare, din punct de vedere al confortului vietii, vaccinarea anti HAV se impune fara discutii. Este recomandat ca vaccinarea sa se faca in copilarie. Se considera ca, pana la varsta de 20 de ani, aproximativ 90% dintre oameni au trecut prin infectia cu HAV. In principiu, creeaza imunitate pe viata', precizeaza profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel.

PREVENTIE. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel spune ca avem la indemana doua metode prin care putem preveni infectia cu HAV:
n) igiena temeinica si constanta, respectiv spalatul insistent cu apa si sapun, mai ales inainte de a ne aseza la masa si ori de cate ori intram si iesim dintr-un grup sanitar.
n) Vaccinarea anti HAV.

TRANSMI­TERE. Virusul poate supravietui in materiile fecale conta­minate si pe suprafete exterioare aproximativ 3-4 ore la temperatura camerei. 'De aici decurge si calea de transmitere directa «persoana-persoana», sarut, sex anal sau prin obiecte contaminate. Acele de se­ringa contaminate folosite la administrarea de droguri intravenos reprezinta o alta cale de transmitere, din ce in ce mai frecventa', avertizeaza profesorul Streinu-Cercel.

REGULA DE AUR. Ori de cate ori mergeti la un restaurant, inainte de a comanda ceva vizitati grupul sanitar. Daca acesta este curat si are tot ce-i trebuie, atunci, dupa ce va spalati temeinic pe maini, va puteti aseza la masa si comanda. Daca nu are tot ce-i trebuie, mai bine plecati si dati de stire si prietenilor despre ceea ce ati gasit.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei