x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 10 de boli testate în salivă

10 de boli testate în salivă

de Magda Marincovici    |    13 Feb 2010   •   00:00
10 de boli testate în salivă
Sursa foto: /stockxpertcom

Puteţi proteja copilul de mai mult de 100 de boli printr-un simplu test al salivei efectuat de părinţi. Testul este indicat chiar înainte de sarcină.



Este promisiunea unei societăţi californiene, Counsyl, producătoarea testului genetic universal. În SUA, în medie, testul costă 349 dolari şi este chiar gratuit prin anumite asigurări de sănătate. Societatea producătoare analizează ADN-ul salivei celor doi viitori părinţi cu scopul de a le preciza la care boli genetice ar putea fi predispus bebeluşul lor. De mai multe luni, în mai multe maternităţi din SUA părinţii au apelat la acest test, care poate fi comandat şi pe internet. Rezultatele se dau în două-trei săptămâni, termenul putând fi redus la o săptămână în cazuri de urgenţă. Până acum, testul genetic universal este capabil să detecteze variante genetice corespunzătoare la peste 100 de boli ereditare printre care mucoviscidoza, drepanocitoza (o anomalie a hemoglobinei), boala Tay-Sachs (tulburări oftalmologice şi neurologice severe). Aproximativ 35%-40% din persoanele care au făcut acest test erau purtătoare a cel puţin o anomalie genetică. Iar în aproximativ 1% din cazuri, ambii părinţi prezentau o mutaţie genetică. În multe ţări europene, asemenea teste genetice, mai ales cu acces prin internet, nu sunt o noutate, dar nici foarte bine primite. De exemplu, în Franţa, ele sunt interzise şi intens criticate. În ultimii ani, multe firme s-au lansat în afaceri legate de medicina predictivă. Se pare că sunt afaceri rentabile: investiţiile relativ costisitoare puse la bătaie de aceste societăţi sunt rapid recuperate, graţie unei promisiuni, şi anume că viitorilor părinţi li se pun pe tavă eventualele riscuri de cancere, boli cardiovasculare...

CRITICI
"Este un demers comercial, însă fără interes medical", spune despre acest test profesorul Francois Thepot de la Agenţia de Biomedicină de Franţa, citat într-un articol publicat recent în Le Figaro. Profesorul Thepot spune că toţi suntem purtători de gene recesive care nu se exprimă şi "nu văd la ce ar servi această pretinsă prevenţie. Când deja există o  persoană afectată de mucoviscidoză în familie, se ştie deja cum se manifestă această boală, dar cum să o prezici când nu este încă nici un caz", se întreabă profesorul Thepot. În plus, prof. Thepot reaminteşte faptul că sunt încă multe boli genetice pentru care nu au fost identificate toate mutaţiile genetice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă