x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 2007 - Compensatele, boala lunga

2007 - Compensatele, boala lunga

de Magda Marincovici    |    08 Feb 2007   •   00:00
2007 - Compensatele, boala lunga

Colegiul Farmacistilor avertizeaza ca si in acest an fondurile alocate medicamentelor compensate si gratuite se vor epuiza in primele zile ale lunii, bolnavii fiind obligati sa stea la coada pentru eliberarea retetelor.

Teoretic, pentru acest an, fondurile alocate pentru compensate sunt de peste 650 de milioane de euro, mai mari cu 15% comparativ cu 2006. Totusi, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, profesorul Dumitru Lupuliasa, spune ca, in realitate, fondurile sunt de aproximativ 450 de milioane de euro, deoarece casele de asigurari de sanatate au pastrat rezerve de 25% din fond. "Acesti bani sunt la dispozitia presedintilor de case si ii impart dupa cum cred de cuviinta, fara sa fie luata in calcul adresabilitatea", a mai spus presedintele Colegiului Farmacistilor. Motiv pentru care farmacistii cer o impartire transparenta a fondurilor pentru a disparea suspiciunea referitoare la posibilitatile de coruptie in acest sector.

Stanescu Doina, vicepresedinta Colegiului Farmacistilor Bucuresti, semnaleaza ca mai mult de zece zile farmaciile bucurestene nu vor putea elibera compensate, deoarece gradul de adresabilitate a fost calculat gresit. In Timisoara sunt farmacii care au plafon de 5 milioane de lei pentru compensate, plafon ce se epuizeaza in cateva ore. In aceste conditii, pentru timisoreni, solutia este sa mearga la farmaciile de la sate, unde adresabilitatea este mai mica, pentru a-si procura medicamentele. Si daca farmacistii mai riscau sa elibereze medicamente peste plafon, acum, aceasta "manevra" este periculoasa, deoarece atrage dupa sine rezilierea contractului cu casa de asigurari.

Farmacistii mai semnaleaza ca este inexplicabila modificarea de 18 ori anul trecut a listelor de medicamente compensate si gratuite, ceea ce a dezechilibrat complet activitatea farmacistilor, dar chiar si a medicilor care prescriu retetele. Cei mai afectati de aceasta situatie vor fi batranii si copiii, care vor fi obligati sa alerge dintr-o farmacie in alta pentru medicamente, a adaugat Lupuliasa.

PROTESTE
"Nici una dintre propunerile pe care le-a facut Colegiul Farmacistilor pentru o repartizare echilibrata a fondurilor, si care au fost sustinute de ministrul Sanatatii, nu a fost luata in seama de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Colegiul va convoca in zilele urmatoare Consiliul National pentru a stabili un calendar de proteste fata de organizarea sistemului de asigurari de sanatate"
prof. dr. Dumitru Lupuliasa

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă