Cercetătorii au dezvoltat o metodă inovatoare de reciclare a materialelor compozite folosite în fabricarea acestora, oferind o soluție pentru cele 7.000 de tone de deșeuri sportive generate anual la nivel global, scrie Science Alert.
Materialele compozite, care combină plasticul cu fibre de carbon sau sticlă, se regăsesc astăzi în aproape toate echipamentele sportive de performanță - de la rachete de tenis și biciclete, până la săbii de scrimă și plăci de surf. Deși acestea au îmbunătățit performanțele sportivilor, reciclarea lor a fost până acum aproape imposibilă. În Marea Britanie, spre exemplu, 90% din aceste materiale ajung la groapa de gunoi.
Noua metodă de reciclare, bazată pe un proces termochimic la 425°C, permite recuperarea fibrelor de carbon în proporție de peste 90% din proprietățile lor inițiale. Acestea pot fi apoi refolosite în imprimarea 3D a altor componente sportive sau chiar în betonul armat.
Cercetătorii sunt optimiști că această tehnologie va deveni curând accesibilă întreprinderilor mici și mijlocii de reciclare, transformând un flux crescând de deșeuri într-o resursă valoroasă pentru industrie.
(sursa: Mediafax)