x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 300 de transplanturi medulare.

300 de transplanturi medulare.

de Magda Marincovici    |    29 Mai 2011   •   21:00
300 de transplanturi medulare.

Centrul de Hematologie si Tran­splant Medular (CHTM) din cadrul Institutului Clinc Fundeni (ICF) a inre­gistrat, intr-un deceniu, cel de-al 300-lea transplant de celule stem la copii si la adulti. Din totalul de transplanturi efectuate, 40 au fost la copii si 260 la adulti. Potrivit profesorului Dan Colita, seful CHTM, mortalitatea in cazul acestor proceduri este sub 5% pentru autogrefa si sub 20% pentru allogrefa. La cinci ani de la procedura, s-au inregistrat remisiuni complete de boala intre 40% si 60%.

Profesorul Constantin Arion, seful Clinicii de pediatrie a ICF, precizeaza ca mortalitatea la copiii supusi unor astfel de proceduri a fost zero. In intervalul 2001-2011 au fost efectuate atat autotransplanturi, cat si tran­splanturi allogenice (cu grefe re­coltate de la donatori familiali compatibili. Numarul procedurilor a crescut de la un an la altul, prima suta de transplanturi fiind efectuata in sapte ani de activitate ai centrului (iunie 2001-mai 2008), iar urmatoarele 200, in trei ani, respectiv iunie 2008-mai 2011, cu o medie de cate 100 de transplaturi in fiecare an si jumatate, a precizat directorul medical al ICF, medicul Alina Tanase.

Totusi, suntem departe de cifra medie de transplanturi de celule stem hematopoie­tice din Europa, unde este cuprinsa intre 200 si 400 de proceduri la 10 milioane de locuitori. Autotransplantul reprezinta folosirea celulelor stem ale pacientului in refacerea tuturor elementelor sangvine, dupa administrarea de citostatice in doze mari. Citostaticele actioneaza asupra celulelor bolnave, sacrificand si multe celule sanatoase. Autotransplantul nu vindeca, ci este o sansa la terapie, remisiunea intinzandu-se pe o perioada lunga. Transplanturile allogenice se fac cu grefe recoltate de la donatori inruditi, care sunt compatibili cu bolnavii. Acestea sunt mai complicate, deoarece apar reactii imune ale organismului fata de celulele stem straine. La CHTM, activitatea de transplant de celule stem heamtopoietice este foarte complexa, pe langa procedura propriu-zisa, ea incluzand reevaluarea saptamanala a pa­cien­tilor si, apoi, lunar, in primii ani posttransplant. De asemenea, pe langa pacientii transplantati la ICF, aici sunt monitorizati si cei peste 50 de pacienti transplantati in strainatate.

CHTM are in plan cresterea numarului de transplanturi, prin gasirea unui numar mai mare de donatori in Registrul de donatori vo­luntari recent infiintat. Dar pentru ca Registrul sa poata deveni func­tio­nal ar trebui sa aiba aproximativ 15.000 de voluntari donatori, fiind stiut ca sansa de compatibilitate este de 1 la 500 de donatori. Conf. dr Da­niel Coriu, medic primar hematolog, spune ca, in curand, Compartimentul de Transplant va avea o banca de celule la standarde europene si un serviciu de spitalizare de zi, autonom, destinat supravegherii si evaluarii pacientilor posttransplant. Proiectele CHTM sunt sustinute de Ministerul Sanatatii, dar ele sunt permanent amenintate de lipsa de personal, dar si de tendinta generala manifestata in sistemul medical de migrare a personalului medical spre locuri de munca mai bine salarizate.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei