x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 33.000 de români mor anual de cancer pulmonar

33.000 de români mor anual de cancer pulmonar

de Magda Marincovici    |    14 Mar 2012   •   21:00
33.000 de români mor anual de cancer pulmonar

Specialistii de la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' atrag atentia ca peste 33.000 de romani mor, anual, din cauza cancerului pulmonar depistat in general extrem de tarziu.

La momentul depistarii – in cazul a 75% dintre pacienti – cancerul se afla in stadii avansate, ceea ce duce la o rata de supravietuire de 17%-18% la cinci ani de la diagnosticare.

Depistarea precoce poate mari spectaculos rata de supravietuire a pacientilor la cinci ani de la diagnosticare: de la maximum 17% pentru cei in stadii avansate (trei patrimi dintre pacienti in prezent) la 50% pentru pacienti aflati in stadii operabile si pana la 90% pentru stadiul de boala precoce.

'Pentru a putea diagnostica din vreme boala si a creste astfel sansa de supravietuire a pacientilor nostri trebuie sa informam si sa educam populatia cu privire la gravitatea bolii si sa le aratam cum un simplu control de rutina poate sa le schimbe viata, atrage agentia profesorul doctor Florin Mi­hal­tan, medic primar pneumolog la Institutul de Pne­u­moftiziologie 'Marius Nasta'. Diagnosticarea precoce a bolii este posibila prin interme­diul bronhoscopiei, procedura care stabileste cu certitudine si in timp foarte scurt diagnosticul de cancer pulmonar.

In conditiile in care frecventa afectiunilor pulmonare creste si majoritatea pacientilor sunt orientati catre Institutul de Pneumoftiziologie din Bucuresti, dotarea acestuia cu echipament medical modern si performant este absolut obligatorie. Astfel, se impune ca Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' din Bucuresti sa devina primul centru modern de referinta din Romania pentru diagnostic precoce al cancerului pulmonar prin bronhoscopie. 'Acest lucru este imperios necesar, cu atat mai mult cu cat in ultimii ani am inregistrat o crestere dramatica a neoplaziilor cu implicare pulmonara la copii, adolescenti si tineri adulti.

Mai mult, Institutul «Marius Nasta» atinge anual cifre-record pentru Europa si pentru intreaga lume in ceea ce priveste numarul pacientilor investigati prin bronhoscopie: peste 10.000 intr-un an! Comparativ, in Europa, centrele de referinta efectueaza maximum 3.000-4.000 de bronhoscopii anual', precizeaza profesorul doctor Emilia Crisan, directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie. Pentru achizitia acestei aparaturi este necesara o suma de peste un mili­on de euro. In vederea depistarii in faze incipiente a acestei forme de cancer, specialistii Institutului si Asoci­a­­tia Aer Pur Romania lanseaza o campanie de cons­tientizare a riscurilor cancerului pulmonar 'Control pentru speranta'.

Aceasta campanie a por­­nit de la faptul ca: factorul de risc dominant pentru cancerul pulmonar este fuma­tul n cancerul pul­­­monar este principala cauza a decese­lor prin ne­o­plazii n aceasta forma de cancer se depisteaza, in ge­­­­neral, in forme avansate, din cauza evolutiei si­len­­­tioase n rata de su­pra­vietuire este mica la cinci ani dupa diagnosticare n majoritatea cazurilor de can­­cer pulmonar sunt descoperite in stadii ino­perabile si se limiteaza la tratament paliativ.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei