x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 8% dintre români au diabet zaharat

8% dintre români au diabet zaharat

de Magda Marincovici    |    25 Iun 2008   •   00:00

NOUTĂŢI ● Terapii care ţin sub control glicemia
8% din populaţia României suferă de diabet. O creştere absolut dramatică de la 3% la 8% depistată în urma Programului naţional de evaluare a stării de sănătate. 



NOUTĂŢI ● Terapii care ţin sub control glicemia
8% din populaţia României suferă de diabet. O creştere absolut dramatică de la 3% la 8% depistată în urma Programului naţional de evaluare a stării de sănătate.  

Profesorul doctor Mariana Graur, şef de departament la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, mai avertizează că, din păcate, procentele sunt în creştere. În fiecare an, sunt diagnosticate cu diabet peste 50.000 de persoane. Tendinţele de creştere a incidenţei diabetului se manifestă în întreaga lume. Terapiile în cazul diabetului de tip II vizează menţinerea hemoglobinei glicozurate sub 7%. Studiul Advance care a inclus 11.140 de pacienţi, a avut ca ţintă terapeutică scăderea hemoglobinei glicozurate sub 6,5%  şi demonstrarea că acest nivel reduce riscul complicaţiilor vaselor mari şi mici de sînge . Ceea ce este foarte important, deoarece la persoanele diabetice tarate cardiovascular, reducerea glicemiei poate fi însoţită de creşterea riscului de morbiditate şi mortalitate.  

STUDIU. Rezultatele acestui studiu, cel mai mare efectuat pînă acum, arată că terapia cu sulfonilureea administrată pacienţilor cu diabet de tip II  şi cu risc cardiovascular prezintă avantajul că ţine sub control valorile glicemiei fără creşterea în greutate. După cinci ani de administrare, pacienţii au luat în greutate cel mult o jumătate de kilogram, evident, în condiţiile unui stil de viaţă bazat pe alimentaţie echilibrată şi exerciţii fizice. Studiul Advance internaţional a fost iniţiat şi prezentat de către George Institute for International Health din Australia în cadrul Congresului Asociaţie Americane de Diabet ce a avut loc  recent la San Francisco.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă