x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aerul rece, dar curat

Aerul rece, dar curat

20 Ian 2005   •   00:00

Vezi adesea cate un bebelus scos la plimbare in carucior de bunici sau de parinti, care, din prea multa iubire si ridicola precautie, il infofolesc, astupandu-i gura cu ditamai fularul de lana, sa nu-i intre cumva gerul in gura.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Este buna aceasta fereala de aerul curat, e indicat acest baraj de carpe sau fulare in calea respiratiei, e buna infofolirea pe care o practica si oamenii maturi si mai varstnici imediat ce afara s-a inasprit nitel vremea? Sef de lucrari, doctor Irina Strambu, medic primar la Institutul National de Pneumologie "M. Nasta", spune ca infofolirea excesiva nu e buna. Copilul, dar si omul matur trebuie sa se imbrace atat de gros cat sa simta un confort termic, cu alte cuvinte sa nu-i fie nici frig, nici cald, sa se simta bine ca temperatura. In principiu, la ceva frig afara, un om sanatos nu trebuie sa se fereasca de aerul mai rece. Miscarea in aer rece de munte face chiar foarte bine organismului. Iarna se fac totusi mai usor infectii respiratorii, dar asta din pricina adenovirusilor.

Pentru a te feri de unele neplaceri la racirea vremii, e bine sa te vaccinezi impotriva virusilor gripali. Vaccinul in anul respectiv este uniformizat pe tot globul, urmand reteta data de Organizatia Mondiala a Sanatatii in concordanta cu tipul de virusi gripali existenti in anul respectiv. Cei cu boli vechi respiratorii suporta mai greu aerul rece, bolnavii de bronsite cronice si de astm tusesc atunci cand ies in aer rece, de fapt aerul rece nu-i imbolnaveste, dar le provoaca disconfort. Virozele pot afecta caile respiratorii superioare sub forma de rinite, laringite, amigdalite sau pot cobori in bronhii, provocand inflamatii pe mucoasa bronsica, asa ca apare tusea in bronsita cronica virotica, dar nu trebuie sa se apeleze la antibiotice. Tratamentul se face cu paracetamol, vitamina C, cu hidratare prin ceaiuri si stat la pat. Tusea ce persista o vreme se trateaza cu sprayuri cu cortizon impotriva inflamatiei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă rece