x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aftele si iritatiile bucale dispar cu infuzie de menta

Aftele si iritatiile bucale dispar cu infuzie de menta

18 Mar 2004   •   00:00

Menta (Mentha piperita) are multiple virtuti terapetutice. Frunzele uscate sau proaspete contin principii active valoroase, in special uleiul volatil.

Dintre compusii stabili, nevolatili se remarca: acizii fenolici, taninurile, derivati flavonici, carotenoide, enzime, minerale si oligoelemente (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fier, zinc, cupru etc.).

Infuzia de menta are proprietati stomahice-aperitive, antidiareice, usor sedative, antipruriginoase si antiseptice.

Extractele industriale din menta obtinute in conditii riguros controlate, cu continut standardizat de substante active, au o activitate terapeutica nuantata in functie de tipul extractului.

Indicatiile principale in fitoterapie vizeaza mai ales sfera digestiva, in cazuri de anorexie, colici, diaree, halitoza, aerofagie. Menta are calitati sedative pentru stari de palpitatii si calitati tonice pentru starile de oboseala, epuizare. In uzul extern este indicata in sinuzite si bronsite.

Local, menta actioneaza ca anestezic si analgezic (prin mentol), fiind indicata in tratarea aftelor si iritatiilor cavitatii bucale. Uleiul volatil de menta are proprietati antimicrobiene cu spectru larg. De asemenea, este activ asupra multor specii microbiene, printre care bacilul tuberculozei, stafilococi etc. Se poate administra copiilor numai dupa ce au implinit trei ani si doar cu respectarea prescriptiilor medicale.

Planta ritualului

Menta, izma buna sau izma de gradina, este o planta perena de cultura, inalta de 50-120 cm, cu miros caracteristic. Era cultivata in urma cu 3.000 de ani in Egiptul Antic, fiind intrebuintata la prepararea mirodeniilor si parfumurilor ritualice, liturgice in temple. In mitologia greaca, "mintha" era prezentata ca zeita care l-a sedus pe Pluton, folosindu-se de calitatile revigorante si afrodiziace ale acestei plante. Si astfel, Pluton a gustat din pacatul infidelitatii. La romani, zeita Mentha simboliza ratiunea.
( DR. STEFAN MANEA )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă menta