Ce este oare mai important pentru fiecare dintre noi, fie că suntem femei sau bărbaţi, tineri sau vârstnici? Un zâmbet frumos şi sănătos.
De multe ori evităm să râdem şi să zâmbim, deoarece dinţii noştri nu mai sunt ca acum câţiva ani, sunt mai închişi la culoare şi au diverse pete maronii. De ce? Trebuie să ştim că factorii care determină colorarea dinţilor sunt: vârsta, ceaiul, cafeaua, fumatul şi/sau diverse alimente.
Procesul chimic care stă la baza albirii este simplu: peroxizii de hidrogen şi de carbamină tamponaţi sunt aduşi în contact cu dintele, oxigenul fiind eliberat din aceste materiale şi descompus în părţile sale componente. Oxigenul se combină cu moleculele de culoare depuse la nivelul structurii reticulare a smalţului şi a canaliculelor dentinare, mărindu-le gradul de solubilizare. Produşii de degradare rezultaţi în urma albirii includ: oxigen, apă şi amoniac, produşi existenţi în mod normal în organismul uman.
Ştim că există mai multe tehnici de albire. Cum ne alegem tehnica potrivită nevoilor noastre?
De aceea trebuie să ştim în ce constă fiecare tehnică, avantaje şi dezavantaje.
1.Tehnica de albire la domiciliu
Această tehnică foloseşte o gutieră individualizată, realizată în cabinetul stomatologic, iar tratamentul este monitorizat de medic. În acest caz, substanţa de albire are o concentraţie scazută de peroxid de hidrogen, între 6% şi 20%, iar timpul de acţiune diferă în funcţie de acesta. De asemenea, procesul trebuie repetat.
2.Albirea în cabinetul stomatologic
Substanţa de albire conţine o concentraţie crescută de peroxid de hidrogen (35%-38%), iar iniţirea procesului de albire poate fi făcută cu lampa de fotopolimerizare, plasmă, laser.
În cabinetul stomatologic, procesul este monitorizat de personal calificat, iar timpul de acţiune este foarte mic: 15-40 de minute.
De aceea, acest procedeu mai este denumit şi "albire puternică". Rezultatele sunt spectaculoase, de cele mai multe ori se obţine rezultatul dorit încă de la prima aplicare.
Cum se procedează? Iniţial, se face un periaj profesional, se aplică un depărtător bucal (pentru protecţia părţilor moi) şi bariera gingivală (pentru protecţia gingiei). Bariera gingivală reprezintă un gel ce se aplică la baza dintelui şi care este întărit cu ajutorul lămpii de fotopolimerizare.
Urmează aplicarea gelului pe bază de peroxid de hidrogen şi iniţierea acestuia.
În cabinetul nostru, iniţierea poate fi făcută cu lampa de fotopolimerizare sau cu plasmă.
Diferenţele dintre cele două procedee:
n) Timpul de acţiune: este înjumătăţit în cazul folosirii plasmei.
n) Eficienţa: în cazul plasmei, se observă albirea cu până la 7 nuanţe într-un singur tratament, faţă de 1-2 nuanţe în cazul lămpii de fotopolimerizare.
n) Siguranţa: efectele secundare sunt aproape inexistente pentru pacienţii cu dantură sănătoasă în cazul albirii cu plasmă. Când folosim albirea cu lampa de fotopolimerizare, există riscul încălzirii pulpei dentare, cu repercusiuni negative în timp.
n) Albirea cu plasmă este foarte confortabilă.
Precauţii după tratamentul de albire
În perioada tratamentului de albire, trebuie evitate alimentele acide, puternic pigmentative, cel puţin 24 de ore de la realizarea albirii, pentru a preveni compromiterea procesului. Alimentele sau băuturile puternic pigmentate trebuie evitate, întrucât pot pune în pericol bunul rezultat al albirii.
În cazul apariţiei hipersensibilităţii, ce persistă 1-2 ore de la tratament, se recomandă un analgezic.
Realbirea poate fi făcută la un interval de 2-5 ani de la albirea iniţială. Dacă consumaţi cafea, tutun, vin roşu, vor fi necesare şedinţe de tratament de realbire la fiecare şase luni.
Cine nu beneficiază de albire?
Femeile însărcinate, mamele care alăptează sau persoanele cu vârsta sub 18 ani nu beneficiază de albire. Nu se recomandă nici persoanelor care au suferit recent intervenţii chirurgicale periodontice sau gingivale sau persoanelor care prezintă o sensibilitate sau o alergie la oricare dintre componentele produsului.