x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Albirea dintilor, pericol de cancer

Albirea dintilor, pericol de cancer

06 Sep 2004   •   00:00

Anumite ingrediente din produsele pentru albirea dintilor ar putea cauza cancer al gurii. Cercetatorii de la Spitalul Universitar din Georgetown afirma ca substanta activa din produsele pentru albire a provocat la doi pacienti de 20 de ani un cancer la limba.

STELUTA INDREI

SUSPICIUNI. Produsele pentru albirea dintilor, a caror utilizare s-a triplat din 2001, sunt una dintre explicatiile posibile pentru cresterea cancerelor orale la tineri. In mod normal, aceasta forma de cancer se produce la persoane cu varste dupa 45 de ani. Cei mai afectati de obicei sunt fumatorii si consumatorii de alcool. "Dar cand este vorba despre tineri, incepem si ne intrebam la ce factori de risc sunt expusi", spune dr. Bruce Davidson, seful sectiei de otorino-laringologie si chirurgie a gatului de la Spitalul Central din Washington.

SUBSTANTE. Peroxidul de hidrogen din compozitia gelurilor care se aplica pe dinti este substanta incriminata de cercetatori. Studiile pe animale au aratat ca peroxidul de hidrogen favorizeaza dezvoltarea tumorilor canceroase pe interiorul obrajilor, iar daca este inghitit poate cauza cancere gastro-intestinale. Dar trebuie precizat ca astfel de teste nu au fost facute pe oameni. Teoretic, cercetatorii afirma ca, atunci cand peroxidul de hidrogen atinge alte tesuturi din gura in afara de dinti, acesta provoaca leziuni care evolueaza in cancer. "Produsele pentru albirea dintilor nu sunt interzise, dar oamenii trebuie sa stie ca ar putea exista o legatura intre acestea si cancerul oral."

Este un risc in plus fata de tutun, poluare, alcool… Ceea ce se stie cu certitudine este ca, dintre sase pacienti care au facut un cancer oral inainte de 40 de ani, doi au utilizat produse de albire a dintilor, in conditiile in care nu au fumat si nu au consumat alcool in mod constant.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă