x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alimente care te fac să pari tânăr

Alimente care te fac să pari tânăr

15 Ian 2010   •   00:00
Alimente care te fac să pari tânăr

Nu doar tratamentele cosmetice si cele chirurgicale sunt utile in sfidarea varstei. Poate mai important decat acestea sunt acei factori interni, astfel incat intotdeauna o persoana sanatoasa este frumoasa si slaba. Acea veche idee cum ca frumusetea vine din interior este adevarata daca ne gandim ca orice element constitutiv al corpului nostru (inclusiv parul, pielea si unghiile) se hraneste din nutrientii adusi de sange, deci… din interior.



Studii medicale care sunt in desfasurare de mult timp si care au urmarit legatura dintre alimente si sanatate au scos la iveala statistici ce demonstreaza ca anumite alimente, consumate cu regularitate, sporesc longevitatea si inhiba procesele de senescenta (imbatranire) sau le intarzie. Va propunem o lista scurta, de 5 alimente, cercetate ca avand efecte in mentinerea tineretii.

Nucile

Nucile sunt cunoscute ca avand multe vitamine si intarind functiile organismului. Nucile sunt afrodizice si sporesc fertilitatea mai ales la barbati. Consumul nucilor imbunatateste calitatile spermei. Nucile reprezinta totodata un furnizor important de proteine, grasimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier) si fibre. Deasemenea nucile sunt utile si pentru femei, mai ales pentru cele care sufera de sindromul ovarului polichistic.

Studiile de specialitate au scos la iveala ca persoanele care consuma saptamanal nuci isi lungesc durata de viata cu aproximativ 2 ani si jumatate.

Citricele


Citricele sunt foarte bogate in fibre, dar mai ales in vitamine, printre care se regaseste si cel mai puernic antioxidant al organismului nostru: vitamina C. Aceasta reface structurile tisulare si intervine in toate structurile ce au la baza colagenul, un important element al tesuturilor conjunctive. Astfel, pe langa functia de detoxifiere, vitamina C imbunatateste considerabil metabolismul, functia sistemului imunitar si intervine in intarzierea proceselor de imbatranire. Desigur, si celelalte vitamine continute de citrice sunt deosebit de utile organismului, fiind continute intr-o combinatie foarte sanatoasa.

Lactatele

Lactatele aduc un important aport de calciu si vitamine, dar si proteine si anumite bacterii utile organismului (daca este vorba despre lactatele fermentate, ca iaurtul). Este indicat sa beti o cana de lapte pe zi si sa consumati un iaurt. Deasemenea lactatele le puteti consuma cu cereale la micul dejun. Ele intervin in mentinerea tinertii si protezeaza impotriva osteoporozei si a altor afectiuni, cum ar fi cele din sfera digestiva.

Uleiul de masline

Uleiul de masline provine doar de la fructele verzi, iar culoarea, consistenta si mirosul variaza in functie de clima, de soiul maslinului etc. El contine vitamine ca A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati, saturati, , trigliceride, etc. Acest ulei este ideal pentru gatit, aceasta pentru ca nu isi pierde proprietatile la incalzire decat peste 210 grade celsius, iar temperetura optima pentru gatit este de 180 de grade Celsius. La temperatura de gatit alte grasimi isi pierd proprietatile si devin toxice. Uleiul de masline intervine in multe procese metabilice, protejand astfel impotriva multor boli. Astfel ca folosirea uleiului de masline in alimentatie adauga mai multi ani vietii.

Sursa: NapocaNews

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă