x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Anul gustului picant, dar şi acru

Anul gustului picant, dar şi acru

de Florin Condurateanu    |    20 Iun 2010   •   00:00
Anul gustului picant, dar şi acru
Sursa foto: /Thinkstock

Nu e de aruncat strategia chinezilor de a îmbunătăţi sănătatea pornind de la caracteristicile fiecărui an în parte. Terapeuţii chinezi spun că 2010 este anul Tigrului de metal şi ca atare trebuie să existe o atenţie specială îndreptată spre plămân şi colon, tandemul de organe răspunzător de imunitate. Nu e cazul să neglijăm nici scăderea energiei plămânului prin instalarea melancoliei, favorizată de 2010, când omul e tentat de privire în interiorul sufletului.

Având în vedere aceste sublinieri, chinezii spun că e bine să mănânci picant şi acru. Gustul acru se găseşte mai ales în citrice, iar gustul picant îl putem procura din usturoi, ceapă, ghimbir, măsline, şofran. Dar nu e bine să fim indiferenţi şi la câte un strop de amar, de dulce, de sărat. Chinezii susţin că trebuie folosite plantele specializate în gustul amar precum pelinul, gălbenelele, sunătoarea, păpădia, rostopasca, turiţa mare... Toate acestea vor face bine ficatului. Pentru plămân e util, în 2010, să consumi: cimbrişor, obligeană, roiniţă. Terapeuţii chinezi atarg atenţia că, în acest an, trebuie consumate fibre vegetale care ajută scaunul, dar şi echilibrul florei intestinale, pactul dintre bacteriile rele şi cele bune. În 2010 nu trebuie uitate cerealele. E recomandat să te hrăneşti mai ales cu carne de pui. Împotriva constipaţiei, în 2010, trebuie folosite şi suplimentele naturale, acele probiotice sub formă de capsule: una-două pe zi.

Dar e cazul să se mănânce iaurturi cu tărâţe de cereale şi dimineaţa, şi seara. Nu e rău să se folosească amestec de roiniţă, coada-calului, coada-şoricelului, sunătoare, sub formă de infuzie cu câte o linguriţă cu fiecare plantă. Aceste recomandări se asociază cu şedinţe de acupunctură, pentru a preveni căderea organismului. Cu ajutorul acelor se echilibrează zonele slabe. Doctor Teodor Coldea, medic primar şi cu o specializare suplimentară în acupunctură şi în terapii chinezeşti de la Centrul Diperiavitamed, mai spune că persoanele care au suferit un accident vascular cerebral trebuie să adauge extracte de soia pentru fluidizarea sângelui. Înainte de apariţia suferinţelor, la inimă sună alarma prin unele stări de tristeţe, de insomnie şi depresie. Pe lângă perturbarea energiei inimii, se strică energia ficatului şi a pancreasului. Pentru refacerea ficatului, e util să se consume ciuperca ganoderma, planta cordiceps din China, dar şi plante româneşti, amestecuri de turiţa mare, rostopască, armurariu, anghinară, eventual urzică şi, în paralel, se foloseşte şi acupunctura.

În iunie, elementele sunt apa şi pământul. Apa se referă la rinichi şi e cazul să se bea ceaiuri diuretice şi să se apeleze la planta cordiceps. Rinichiul slăbit conduce la teamă, la anxietate. La rinichi au neplăceri mai ales oamenii fricoşi. Când energia rinichilor e perturbată apar şi lipsa de voinţă, şi încăpăţânarea. Sânul suferă când este dezechilibrată energia ficatului şi a stomacului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă