x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Apa de gura cu propolis si cariile

Apa de gura cu propolis si cariile

29 Mar 2006   •   00:00

Cercetatorii au descoperit ca propolisul determina oprirea unei enzime derivate a Streptococului mutans...

Cercetatorii au descoperit ca propolisul determina oprirea unei enzime derivate a Streptococului mutans, un microorganism (bacterie) gasit in cavitatea bucala a oamenilor, fiind una dintre principalele bacterii responsabile pentru producerea cariilor. Cum provoaca Streptococul mutans carii? Acesta are multiple metode. Poate transporta zaharurile, chiar si la un pH acid. Poate produce acizi, chiar si in prezenta unui pH scazut. Poate tolera acizii, celulele Streptococului mutans putand supravietui si in prezenta acizilor. Poate produce polizaharide extracelulare, acestea avand rol in formarea placii bacteriene. Poate produce polizaharide intracelulare, acestea permitand formarea acizilor, care ataca smaltul, si in absenta zaharurilor din alimentatie. Studiile experimentale au dovedit ca suprafetele dentare pe care exista Streptococ mutans au risc crescut de a forma carii. Cariile pot aparea la nivelul dintilor imediat dupa eruptia acestora, iar unele suprafete sunt mai expuse procesului carios: suprafata ocluzala a molarilor de 6 ani si de 12 ani. Mai putin expuse la carii sunt suprafetele linguale ale dintilor inferiori. In cazul utilizarii apei de gura, dar si a fluorurilor, petele albe cretoase (cariile incipiente) se pot opri din evolutie spre carie profunda si uneori se pot remineraliza.

Antiseptic natural

Propolisul se gaseste in stupul albinelor, care il folosesc si pentru a impiedica descompunerea insectelor moarte din stupi. Acest lucru i-a determinat pe cercetatori sa-si indrepte atentia catre rolul antiseptic si antibacterian al propolisului. Antisepticele reduc virulenta bacteriilor sau omoara suficiente din acestea, astfel incat sistemul imunitar al organismului sa termine treaba inceputa de propolis (dupa cum afirma dr. Michel Hyun Koo – medic stomatolog la Universitatea Rochester Medical Center din New York, SUA). Tot dr. Koo a afirmat: "Deocamdata nu am gasit alt agent natural eficient in combaterea cariilor in afara propolisului".

COMPOZITIE. De ce este propolisul atat de eficient? Datorita urmatoarelor componente: proteine, 16 aminoacizi, toate vitaminele cunoscute, mai putin vitamina K, toate cele 14 minerale necesare organismului, mai putin sulful, bioflavone, mai multe decat in portocale. De aceea, propolisul are urmatoarele proprietati: antibacterian, antiviral, antioxidant, antifungic, antiinflamator.

AVANTAJE. Cercetatorii considera ca nici o bacterie nu poate deveni rezistenta la propolis. Apa de gura cu propolis este la fel de eficienta ca si apa de gura cu clorhexidina. In timp insa poate aparea rezistenta la clorhexidina. Un alt avantaj al apei de gura este ca poate fi folosita nu numai in cabinetul stomatologic, prin efectuarea de irigari de catre medic, ci si acasa, de catre pacient, prin clatiri zilnice.

×