x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aparate digitale pentru copiii surzi

Aparate digitale pentru copiii surzi

17 Mar 2005   •   00:00

Saptamana aceasta a avut loc la Bucuresti un simpozion in cadrul caruia s-a dezbatut problema copiilor hipoacuzici din Romania.

ANDRADA FLORIA

PROTEZARE. Inca de la varsta de 6 luni, copilul cu probleme de auz trebuie sa poarte un aparat auditiv pentru a auzi glasul parintilor
Aici s-au intalnit directorii scolilor speciale din intreaga tara, directorii gradinitelor speciale de hipoacuzici, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii si reprezentantii firmei romane de protezare auditiva Audionova. Simpozionul cu tema "Audiologia, pediatria si asigurarile sociale de sanatate - solutii pentru reintegrarea in societate a copilului hipoacuzic" a avut ca scop informarea personalului specializat care se ocupa de copiii cu probleme de auz cu privire la protezele auditive digitale.

CONSECINTE. Studii realizate de firma de protezare auditiva au demonstrat ca lipsa protezarii poate duce la o medicatie speciala care necesita costuri sporite ale Ministerului Sanatatii. Pe de alta parte, daca protezarea nu se face din timp, este nevoie de un sistem de invatamant special, care implica, de asemenea, costuri ridicate. Iar una dintre cele mai importante concluzii a fost aceea ca fara posibilitatea de a auzi si de a se exprima, copiii risca sa fie exclusi din mediul socio-profesional.

SOLUTII. Pentru rezolvarea problemelor de auz, solutia este protezarea auditiva precoce, varsta recomandabila pentru aceasta fiind chiar de la 6 luni. Protezele digitale trebuie sa fie folosite bilateral si pentru toti copiii surzi. Avantajul principal al achizitionarii unor aparate digitale in scolile speciale din Romania este acela ca profesorii pot imparti o clasa de 30 de copii in trei grupuri a cate 10 elevi, iar fiecare grup poate sa invete altceva. Acest lucru este posibil cu ajutorul sistemului FM, aparatele fiecarui grup putand fi setate pe cate o frecventa FM. Astfel, in aceeasi clasa se pot preda trei discipline diferite.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă