O halbă de bere şi alături un bol cu fistic. Acesta ar putea fi un aperitiv capabil să prevină anumite forme de cancer, potrivit concluziilor la care au ajuns două studii prezentate recent la Congresul anual al Asociaţiei Americane pentru Studiul Cancerului, ce a avut loc recent la Houston.
Echipa coordonată de Ladia M. Hernandez (Houston) este de părere că fisticul are capacitatea de a preveni cancerul pulmonar, bazându-se pe un studiu efectuat pe un lot de 36 de voluntari. Cercetătorii au descoperit că fisticul conţine vitamina E, recunoscută pentru rolul ei în protejarea contra cancerului. Vitamina E grupează patru substanţe numite tocoferoli (alfa-tocoferol, beta-tocoferol, gamma-tocoferol şi delta-tocoferol). Dintre acestea, gamma-tocoferol are o puternică activitate antitumorală. Astfel, fisticul este considerat o excelentă sursă de gamma tocoferol. De asemenea, datorită aportului de gama tocoferol, fisticul se distinge şi în prevenţia cancerului prostatei.
Când spui bere, spui hamei. Această plantă conţine xanthohumol - un flavonoid de orgine vegetală - cu potenţial de blocare a efectelor testosteronului. Această proprietate conferă berii capacitatea de a preveni cancerul prostatei. Dar hameiul este indicat şi în protejarea de cancerul mamar, întrucât stopează secreţia de estrogen. În cadrul congresului, echipa condusă de Clarissa Gerhauser (Heidelberg, Germania) a prezentat un studiu care dovedeşte că prin stimularea celulelor maligne cu testosteron s-a obţinut creşterea vizibilă a antigenului specific prostatic (PSA). Testosteronul asociat cu xanthohumolul acţionează asupra celulelor maligne şi inhibă secreţia de PSA. Totul în funcţie de doza de xanthohumol, explică Clarissa Gerhauser. Cercetătorii participanţi la aceste studii au şi nişte rezerve, care nu pot fi ignorate. În primul rând, nu înseamnă ca bărbaţii să bea zilnic cantităţi importante de bere, convinşi fiind că aşa vor scăpa de pericolul cancerului de prostată. Pentru că este foarte posibil să se confrunte cu un alt cancer, respectiv cel hepatic. În al doilea rând, atât fisticul, cât şi berea sunt alimente hipocalorice. Or, un asemenea aperitiv zilnic ne poate depărta mult de un cancer, dar ne poate furniza multe kilograme peste greutatea normală, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru multe alte boli, inclusiv pentru cancer.
Citește pe Antena3.ro