x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Astm in fata unei picturi

Astm in fata unei picturi

de Florin Condurateanu    |    22 Iul 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
S-a intamplat in galeriile de Tretiakov. Un vizitator care era asmatic cu alergie la fan a facut o puternica criza de astm cand a vazut un tablou de Repin care avea in fundal pictata o capita de fan. Ce ar explica aceasta intamplare ciudata?
Explicatia consta in faptul ca intre psihic si somatic exista o relatie foarte stransa si complexa. Unii bolnavi de inima se supara tare pe medici, atunci cand acestia ii indruma si catre psihiatru. Ei il acuza pe cardiolog ca i-a insultat, ca i-a umilit, sugerand intr-un fel ca sunt nebuni. In realitate, cardiologul le indica o vizita la psihiatru pentru a avea un examen in plus, cel asupra psihicului, reusindu-se astfel stabilirea celui mai potrivit tratament. Spectaculosul fenomen Placebo se bazeaza si el pe legatura profunda dintre psihic si somatic.

In timpul testarii unui medicament, li se administreaza unor oameni medicamentul propriu-zis, iar altor indivizi o substanta fara activitate, de exemplu praf de creta. Nici medicii, nici subiectii nu stiu ce au inghitit unii pacienti. Din lotul al doilea, cei care au inghitit substanta neactiva, unii sustin ca se simt mult mai bine, desi se tratasera cu prafuri chioare. Acestia care s-au sugestionat ca se simt mai bine au investit in terapia cu praf inactiv incredere si speranta. Deci iata cum psihicul a avut un puternic ecou in activitatea somatica.

Conferentiar doctor Radu Mihailescu, directorul general al Spitalului de Neuropsihiatrie "Al. Obregia", spune ca omul este un tot unitar. Nu exista o granita stricta intre somatic si psihic. Asa se face ca durerea este si somatica, si psihica. Orice boala somatica, adica o boala a organelor si o dereglare a functionarii lor, are si un ecou psihic. Aceasta boala somatica produce disconfort, suferinta. Omul chinuit de o boala somatica prezinta si ingrijorare, agitatie, insomnii, tristeti, un intreg cortegiu de manifestari psihice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă