x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aţa dentară - utilitate sau moft?

Aţa dentară - utilitate sau moft?

02 Feb 2010   •   00:00
Aţa dentară - utilitate sau moft?

Aţa dentară este făcută fie din nylon (multifilament), fie din teflon (monofilament), ambele materiale fiind polimeri. O dată cu dezvoltarea tehnicii moderne, s-au implementat metodologii de confecţionare a aţei dentare care au contribuit la determinarea unor calităţi deosebite ale acesteia. Spre deosebire de aţa obişnuită, care este constituită din mai multe fire alăturate, aţa dentară (denumită în engleză dental floss sau ultra floss) este o împletitură de fire, foarte rezistentă la destrămare şi care se întinde pentru a pătrunde între dinţi, apoi revine la forma iniţială, captând placa bacteriană în ţesătura sa.



Doctor Cristina Nica
Clinica 3D
Telefoane: 0728-62.86.00,
021-321.60.25.


Placa dentară

Aţa dentară îndepărtează placa dentară şi resturile de mâncare care se lipesc pe dinţi şi între dinţi, de gingii şi controlează respiraţia urât mirositoare (halitoză).

Placa dentară este un strat subţire şi lipicios de material bacterian care se acumulează pe dinţi şi pe locurile greu accesibile periajului zilnic. Placa dentară neîndepărtată poate provoca afecţiuni gingivale. Prin folosirea zilnică a aţei dentare cresc şansele ca dinţii tăi să fie mai sănătoşi o perioadă mai lungă şi scad riscurile apariţiei afecţiunilor gingivale.

Aţa dentară serveşte la îndepărtarea bacteriilor şi a resturilor alimentare din spaţiile interdentare. Folosirea zilnică a acesteia este recomandată de dentişti alături de periuţa de dinţi. Aţa dentară previne, printre altele, apariţia parodontitei.

Din estimările efectuate de specialişti rezultă că periuţa de dinţi îndepărtează doar 70% din bacterii, restul trebuind înlăturat cu aţa dentară.
5531-112858-2.jpg
Tehnica de utilizare
● Desfaceţi aproximativ 40 cm de aţă dentară. Înfăşuraţi capetele după degetele mijlocii şi prindeţi aţa între degetul arătător şi degetul mare, lăsând liberă o secţiune de aproximativ 3-4 cm. Folosiţi degetele arătătoare pentru a introduce aţa întinsă între dinţii de jos şi degetele mari pentru dinţii de sus.

5531-112859-3.jpgGhidaţi aţa în spaţiile dintre dinţi şi dintre dinţi şi gingie, încercând să "răzuiţi" suprafaţa dintelui cu o mişcare în "zig-zag".

● Curăţaţi bine fiecare spaţiu dintre dinţi de fiecare dată cu o bucată curată de aţă. Curăţaţi şi după conturul ultimului molar.

● Este foarte posibil ca prima dată când folosiţi aţa dentară gingiile să sângereze. Acest lucru va înceta în câteva zile. Dacă persistă, consultaţi medicul stomatolog.

5531-112860-4.jpgO curăţare eficientă înseamnă curăţarea porţiunii dintelui aflată sub gingie.

● Menţineţi întotdeauna aţa încordată pe suprafaţa dintelui. Nu faceţi acelaşi lucru şi pe gingie; aţa dentară se foloseşte doar pe dinţi.

● Folosiţi aţa în fiecare zi, deoarece placa bacteriană se formează într-un timp foarte scurt, chiar şi pe dintele curat. Formarea repetată de placă bacteriană duce la apariţia tartrului într-un interval de 24 până la 72 de ore. Tartrul poate fi îndepărtat numai de medicul stomatolog.

Important!

Foloseşte întotdeauna aţa dentară înainte de spălatul pe dinţi, nu după.

În ciuda recomandărilor şi avertismentelor date de medicii dentişti legate de importanţa folosirii aţei dentare, mulţi recunosc că nu folosesc aţa dentară periodic sau chiar deloc, invocând diverse motive, unul dintre ele fiind lipsa de timp. Unii pacienţi spun că folosesc aţa dentară când îşi aduc aminte sau în zilele/săptămânile înainte sau după tratamentul dentar aplicat în cabinetul stomatologic.

Chiar dacă procedeul de curăţare a dinţilor cu aţa dentară are loc de câteva ori pe săptămână, totuşi este mult mai bine pentru sănătatea orală decât dacă nu s-ar folosi deloc. În concluzie, putem afirma, cu toată convingerea, că folosirea aţei dentare NU ESTE UN MOFT!

CU CEARĂ. CU AROME. Aţa dentară o găsim în comerţ sub diverse forme: cu ceară sau fără ceară, cu arome sau fără arome. Toate tipurile de aţă dentară au acelaşi rol: de curăţare a dinţilor şi a spaţiilor dintre dinţi.  Aţa dentară cu ceară este mai eficientă, pentru că alunecă mai uşor pe suprafaţa dinţilor. De asemenea, există aţă dentară impregnată cu mentă sau fluorizi.

SFATUL MEDICULUI
Medicii dentişti recomandă folosirea aţei dentare o dată pe zi, timp de trei minute, netrebuind să fie folosită la fel de des ca şi periajul. De asemenea, utilizarea aţei dentare nu depinde de un moment precis al zilei. O poţi folosi seara devreme sau într-o pauză la birou. Este recomandat, totuşi, să îţi cureţi dinţii cu aţă dentară înainte de culcare, procesul în sine fiind mai important decât momentul când se execută.

×