x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie, diabetici! Vitamina B afectează funcţiile renale

Atenţie, diabetici! Vitamina B afectează funcţiile renale

de Magda Colgiu    |    28 Apr 2010   •   00:00

Pacienţii diagnosticaţi cu nefropatie diabetică, o afecţiune renală cauzată de diabet, care au primit doze mari de vitamina B, au suferit o deteriorare rapidă a funcţiilor renale, transmite AFP.

Nefropatia diabetică afectează capilarele sangvine din interiorul rinichilor, care au un rol vital în filtrarea sângelui.
Mai multe studii au demonstrat o asociere netă între concentraţiile ridicate de homocisteină, un aminoacid sulfurat, şi riscul de nefropatie diabetică, de retinopatie (leziuni ale retinei) şi de maladii vasculare precum infarct miocardic şi atacuri cerebrale. Concentraţii ridicate de vitamina B - vitamina B6, B12 şi B9 - au fost asociate cu o reducere a concentraţiei de homocisteină.

Medicii de la Institutul Robarts din Ontario au realizat un studiu pe 238 de pacienţi, suferind de diabet 1 (infantil) şi 2 (adult), pentru a determina dacă un tratament cu vitamina B permite încetinirea evoluţiei nefropatiei diabetice şi dacă împiedică producerea accidentelor vasculare.

Acest test clinic a fost realizat în cinci centre medicale universitare din Canada. O parte dintre voluntari a primit un singur comprimat pe zi, conţinând 2,5 miligrame de vitamina B9, 25 de miligrame de vitamina B6 şi 1 miligram de vitamina B12, iar al doilea grup a primit un placebo.

După o perioadă de monitorizare, cercetătorii au constatat că grupul tratat cu vitamina B prezenta o scădere a ratei de filtrare renală, funcţiile renale ale pacienţilor din acest grup fiind mai puţin eficiente comparativ cu cele ale pacienţilor trataţi cu placebo.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă