x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie la virusurile hepatitelor B şi C!

Atenţie la virusurile hepatitelor B şi C!

de Magda Marincovici    |    27 Iul 2011   •   21:00
Atenţie la virusurile hepatitelor B şi C!

Testarea periodica in vederea depistarii in faze incipiente a hepa­ti­telor B si C reprezinta principala solutie de lupta contra acestor boli se­vere, avertizeaza profesorul do­ctor Adrian Streinu Cercel, direc­to­rul In­sti­tutului de Boli Infectioase "Matei Bals". Aceasta recomandare este for­mu­lata in contextul in care in ur­ma­to­rii ani medicii se asteapta la o cres­te­re a numarului bolnavilor de he­­­pa­tita B si C, dar si de ciroza si cancer hepatic. "Hepatitele sunt pericu­loa­­se pentru ca evolueaza fara simp­to­me. Sunt pacienti care au deja ci­­ro­za si ei spun ca nu simt nimic", atra­­ge atentia Adriana Motoc, medic pri­­mar la Spitalul de Boli Infectioase si Tro­picale "Victor Babes", din Bucuresti.

"In Romania, hepatita C inregis­trea­za o rata de prevalenta medie de 3,2%. O caracteristica majora a he­patitei acute C este tendinta de a se transforma in boala hepatica croni­ca, aproximativ 80% dintre bolnavii de hepatita acuta C dezvoltand in­fectia cronica, boala putand evolua spre ciroza hepatica, insuficienta hepatica si cancer hepatic", avertizeaza profesorul doctor Adrian Streinu Cercel.

Virusul hepatitei C se transmite in primul rand prin expunerea la sange infectat, care poate avea loc in cazul consumatorilor de droguri intravenoase, al transfuziilor de sange sau produse din sange, al tatuajelor cu ace cu tus contaminate, al echipamentului de hemodializa infectat, ranilor cu obiecte ascutite, sex neprotejat cu parteneri multipli. "80% dintre consumatorii de droguri intravenoase au virusul hepatitei C", semnaleaza profesorul Streinu Cercel.

Aproximativ 10% dintre persoanele cu hepatita C nu cunosc modul in care au contactat boala. Cele mai dese cazuri de infectare cu virus hepatic C au fost depistate la adultii cu varste intre 40 si 60 de ani. Solutia o reprezinta testarea pentru depistarea bolii in faze incipiente si administrarea unei scheme corecte de tratament. Food and Drug Admi­nistration (FDA) din SUA si Agentia Europeana a Medicamentului au aprobat recent doua molecule dintr-o clasa terapeutica noua pentru tratamentul pacientilor cu hepatita C.

"Aceste noi molecule adaugate terapiei standard actuale au triplat sansele de vindecare a pacientilor cu esec terapeutic anterior", a explicat prof. dr Streinu Cercel.

In comparatie cu hepatita C, in hepatita B, pe langa testare, mai avem la dispoztie si vaccinul. Din 1995 a fost introdusa vaccinarea contra he­patitei cu virusul B a nou-nas­cu­tilor, care a contribuit la scaderea de la 13% la 4,5% a prevalentei bolii, spune prof. dr Adrian Streinu Cercel.

La ora actuala, in tara noastra sunt terapii pentru hepatitele B si C de ultima generatie. Problema o reprezinta durata periculos de mare – intre o luna si chiar doi ani – pana la primirea terapiei antivirale in cazul pacientilor cu hepatita cronica. Astfel, pacientii cu hepatita cronica din ju­detele Iasi, Galati, Harghita asteap­ta chiar si doi ani aceste terapii. Ma­rinela Debu, presedintele Asociatiei Pa­cientilor cu Afectiuni Hepatice, spune ca acesti pacienti fac lunar drumu­ri la casele judetene de asi­gurari pentru initierea sau conti­nu­a­rea tratamentelor.

Pentru prevenirea hepatitei B, in luna septembrie, Asociatia Pacien­ti­lor cu Afectiuni Hepatice anunta o campanie de informare asupra importantei testarii si tratarii acestei boli. Campania "Hepatita prezinta rareori simptome evidente!" se va derula in Brasov, Iasi, Cluj, Arad, Timisoara, Teleorman, Giurgiu. De asemenea, pentru depistarea in faze incipiente infectiei cu virusul hepatitei C, intre 1 si 6 august, in premiera, in 25 de orase se deruleaza o campanie de testare gratuita. Sensibilitatea testelor este de 100%. Rezultatul se da in 48 de ore. Daca este pozitiv, pacientul este indrumat spre medicul specialist.

×