x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atenţie: Scanerele şi cancerul!

Atenţie: Scanerele şi cancerul!

de Magda Marincovici    |    21 Dec 2009   •   00:00
Atenţie: Scanerele şi cancerul!

Americanii sunt în aşteptarea unei epidemii de cancere provocate de folosirea excesivă a scanerelor medicale? Este ceea ce sugerează două articole publicate recent în revista medicală Archives of Internal Medicine, la care se referă şi un articol apărut săptămâna trecută în Le Figaro. Pe de altă parte, cercetătorii francezi sunt de părere că încă nu se poate formula o concluzie categorică asupra influenţei scanerelor medicale în dezvoltarea unor cancere.

Scanerul medical, folosit din ce în ce mai mult, permite vizualizarea ţesuturilor şi organelor cu ajutorul razelor X. Dar iradierea ce însoţeşte aceaste investigaţii medicale ar putea, de-a lungul anilor, să aibă consecinţe severe asupra sănătăţii publice, susţin cercetătorii de la Institutul Naţional al Cancerului (Bethesda - SUA), citat de Le Figaro.

Cercetătorii au calculat că aproximativ 70 de milioane de investigaţii de acest gen efectuate în 2007 în Statele Unite ar putea fi implicate în cele 29.000 de cazuri de cancere suplimentare. Aceste examinări efectuate de pacienţi cu vârste între 35 şi 54 de ani ar fi la originea unei treimi dintre aceste cancere, iar cele efectuate la pacienţi sub 18 ani, la 15% dintre cazuri. Riscul de cancer indus de scaner depinde, de asemenea, de vârsta şi sexul pacientului, de tipul de examinare, mai anunţă cercetătorii americani. Astfel, o femeie de 40 de ani dintr-un lot de 270 va dezvolta o tumoare după o scanare a arterelor coronariene, în timp ce riscul este de 1 la 8.100 după un scaner cerebral.


OPINIA CERCETĂTORILOR FRANCEZI
Totuşi, opiniile cercetătorilor francezi sunt de natură să mai tempereze îngrijorările americanilor. Astfel, profesorul Yves-Sebastien Cordoliani, responsabil cu radioprotecţia în cadrul Societăţii Fran­ce­ze de Radiologie, consideră că nu sunt încă date epidemiologice privitoare la cancerele provocate de scanere.

Profesorul Guy Frija, şeful Serviciului de radio­lo­gie de la Spitalul Pompidou (Paris), spune că trebuie puse în balanţă beneficiul potenţial al unui examen şi riscurile în funcţie de vârstă şi de patologie. Me­di­cul Frija pune în discuţie şi recomandarea corectă a unei asemenea investiga­ţii, în special în cazul copiilor. În Fran­ţa, anual, se efectuează aproximativ opt milioane de scanere. Autoritatea care are ca scop siguranţa acestor investigaţii recu­noaşte că, deşi sunt reglementări privind aceste investigaţii, totuşi nu totul este perfect.

Potrivit profesorului Cordoliani, doar jumătate dintre radiologi trimit date Institutului de Radio protecţie şi Siguranţă Nucleară, iar firmele care produc aparatură de imagistică medicală se străduie să furnizeze aparate performante, din ce în ce mai puţin iradiante. 

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă