x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aventurile on-line sunt periculoase

Aventurile on-line sunt periculoase

21 Aug 2004   •   00:00

Relatiile sexuale virtuale reprezinta un fenomen. Femeile se simt inselate. Barbatii se tem ca de la virtual la real nu-i decat un pas si ca partenerele lor amatoare de relatii pe Internet il pot face rapid. Cert e ca aceste cupluri au o problema.

MAGDA MARINCOVICI

In cadrul congresului anual al Societatii britanice de psihologie si sexologie, doctorul Monica Whitty a prezentat un studiu consacrat relatiilor sexuale virtuale si impactul acestora asupra cuplului. 245 de studenti ai unei universitati irlandeze au participat la studiu prin completarea unui chestionar complex.

INFIDELITATE. Raspunsurile demonstreaza ca 51% din participantii la studiu considera ca o relatie sexuala intretinuta pe Internet, fara intalnirea reala a celor doi, se apropie totusi de infidelitate. 84% din studenti au spus ca se simt tradati atunci cand au aflat de existenta unei asemenea relatii. Cele mai sensibile la acest gen de relatii s-au aratat femeile. Ele sunt aproape convinse ca, daca partenerul lor are o relatie pe Internet, aceasta poate chiar sa reprezinte un pericol major pentru cuplu. In schimb, barbatii sunt de parere ca este exagerata interperetarea ca pe o tradare si ca, mai degraba, e vorba de o "simpla prietenie nevinovata". Barbatii resping si acuzatia de infidelitate, pe motiv ca, spun ei, nu este o relatie propriu-zisa intre doua sexe.

OPINII. Psihologii specialisti in acest gen de relatii sunt de parere ca rezultatele acestui studiu fac necesara stabilirea, in cuplurile care se confrunta cu aceasta situatie, a regulilor infidelitatii pe Internet. "O legatura emotionala, chiar fara o relatie sexuala, poate fi totusi daunatoare cuplului. Este usor sa aduci justificari in sprijinul unei relatii pe Internet, insa acestea nu pot sa acopere pierderea increderii din cauza acestui soi de aventuri", sustin specialistii.

Femeile nu pot accepta ca "jumatatea" lor poate sa dialogheze pe subiecte intime cu necunoscute, considerandu-se deja inselate. In timp ce femeile spun ca sunt inselate, barbatii ale caror partenere zburda pe Internet sunt gelosi si se tem ca oricand e posibil ca ele sa faca pasul de la virtual la realitate.

E O PROBLEMA

Medicul Nicolae Calomfirescu spune ca e un mod de exprimare a unor sentimente intime. Unii aleg acest mod de exprimare, deoarece ii scutesc de deceptiile pe care le-ar putea avea in cazul unei relatii reale. "Este un fenomen care se extinde, chiar daca este foarte dificil de facut statistici. Dar acesti veritabili «colectionari» de aventuri pe Internet au o problema: relatia de cuplu nu-i satisface, iar cea virtuala vine sa umple un gol. Evadarea in ireal nu face decat sa alimenteze o dorinta nesatisfacuta. Ca in orice relatie conjugala, cel mai dificil lucru este de a accepta sa traiesti cu cineva care are parti personale care scapa celuilalt partener. Cei doi nu-si apartin in totalitate, pentru ca unul dintre ei a gasit un loc de evadare. Or, tocmai acest aspect poate fi de natura sa afecteze viata de cuplu."
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă