Hepatita C ucide anual de două ori mai mulţi oameni decăt infecţia cu HIV/SIDA, semnalează Raportul Pan-European asupra impactului Hepatitei C in Europa, prezentat in premieră mondială la Bucureşti.
Pentru că astăzi este Ziua mondială de luptă impotriva hepatitei, specialiştii au prezentat căteva cifre alarmante cu privire la incidenţa şi mortalitatea provocate de această maladie. Anual, 86.000 de europeni sunt victime ale hepatitei C, ceea ce incadrează această infecţie intre problemele reale de sănătate publică in Europa.
Profesorul Uwe Siebert, şeful departamentului de sănătate publică al Universităţii de Ştiinţe Medicale, Informatică şi Tehnologie Medicală din Austria, care a prezentat Raportul Pan-European la Bucureşti, a precizat că ţara noastră ocupă un loc fruntaş in ceea ce priveşte prevalenţa şi mortalitatea prin hepatită C. Totuşi, mai spune specialistul, nici in ţara noastră, nici in celelalte ţări europene nu există date exacte şi sigure legate de prevalenţa acestei infecţii virale.
ACCES INEGAL. Profesorul Siebert a mai notat in raportul său că accesul pacienţilor cu hepatită C la serviciile medicale este inegal in cele 22 de ţări europene analizate. "Există diferenţe considerabile in toate aceste ţări, iar motivele invocate sunt in majoritatea cazurilor limitările bugetare. In Franţa, de exemplu, din 100 de pacienţi cu hepatită C, 16 beneficiază de tratament. In Romănia mai puţin de un pacient din 100 este tratat", a remarcat specialistul austriac.
Profesorul Alexandru Oproiu, membru al comisiei de gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii, a motivat că "nici un sistem de sănătate publică din Europa nu poate suporta plata tratamentului pentru toţi bolnavii diagnosticaţi. Din nefericire, in Romănia hepatita este tratată incepănd cu stadiul doi, or, eu aş insista ca tratamentul să fie administrat pentru stadiile zero şi unu, adică imediat ce a fost identificată prezenţa virusului hepatitic C, aşa cum se face in Canada". Specialistul romăn a mai adăugat că hepatita C este boala cu cel mai scump tratament in ţara noastră, numai pentru un singur bolnav cheltuielile ridicăndu-se la 120.000 RON anual. Nu există cifre exacte cu privire la incidenţa bolii in Romănia, dar se estimează peste 600.000 de oameni sunt infectaţi cu virusul. Nu toţi au indicaţie pentru tratament, insă lista de aşteptare numără peste 5.000 de romăni. In acest an, mai puţin de 3.000 de bolnavi au primit tratament pentru hepatita C, dar pentru anul viitor se estimează că vor fi, conform noului buget, 4.600 de pacienţi.
Bolnavii fără vină
O mare parte dintre pacienţii diagnosticaţi cu hepatită C au contactat virusul in urma unor transfuzii de sănge sau a unor intervenţii chirurgicale inainte de 1992, cănd la centrele de transfuzii nu se făceau testări ale săngelui de la donatori. Prin urmare, bolnavii nu au nici o vină, spune profesorul Alexandru Oproiu.Printre persoanele cu risc mare de infecţie se numără personalul medical, tinerii cu tatuaje sau piercing şi cei cu parteneri sexuali multipli. Virusul se mai poate transmite prin procedura de dializă renală sau prin utilizarea in comun a seringilor de consumatorii de droguri. Specialistul mai atrage atenţia că boala este parşivă, ea avansează lent, dar cu manifestări minime, uneori singurul indiciu fiind o stare de oboseală nejustificată. La analizele anuale se poate depista o valoare crescută a transaminazelor,ceea ce reprezintă un indiciu al hepatitei C.
Din 2008 - Programul de combatere a hepatitelor
Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia SANO-HEP Romănia au semnat ieri un parteneriat care are ca principal scop elaborarea unui program integrat de combatere a bolilor ficatului in Romănia. "Acest parteneriat vizează in esenţă, pe de o parte, ca persoanele deja bolnave să beneficieze de tratamente corecte şi eficiente, iar, pe de altă parte, populaţia să fie convinsă că şi ea singură poate lua măsuri să se protejeze", a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. "Se speră că in acest fel vom cunoaşte mai bine starea de morbiditate prin principalele boli hepatice (virale, steatoze, ficat alcoolic etc.) şi că vom găsi cele mai adecvate măsuri de prevenţie", ne-a declarat prof. dr Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Romăne pentru Studiul Ficatului.Studiu. In acest sens va fi efectuat un studiu epidemilogic privind hepatitele virale in ţara noastră. Prof. dr Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Romăne de Gastroenterologie Iaşi, spune că acest studiu a inceput o dată cu programul naţional de evaluare a stării de sănătate, prilej cu care s-au depistat transaminaze depăşite. Trebuie reţinut că in Romănia este prezent genotipul I de virus hepatitic C, mult mai rezistent la tratament decăt celelalte genotipuri care sunt majoritare in Europa, in acest sens SANO-HEP susţinănd "realizarea unei statistici reale a procentajului de răspuns la tratament la şase luni de la terminarea acestuia".
Pentru 2008, Ministerul Sănătăţii işi propune descentralizarea pentru programele de boli cardiovasculare şi pentru combaterea hepatitelor. In premieră vom realiza programul naţional de endoscopie, pentru a putea ajunge la diagnostice certe şi la tratamente corecte pentru fiecare pacient in parte", a declarat ministrul Nicolăescu.
- Magda Marincovici