x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aveţi grijă, dulcica aduce diabet!

Aveţi grijă, dulcica aduce diabet!

de Florin Condurateanu    |    31 Oct 2010   •   00:00
Aveţi grijă, dulcica aduce diabet!
Sursa foto: /Thinkstock

Îi auzi pe bărbaţi admirând o păpuşă de fată, „e dulce de-ţi vine s-o mănânci"! S-au molipsit de vorbele astea bărbăteşti şi domnişoarele alea mai sclifosite şi în ton cu scălămbăielile frazelor în cafenelele Dorobanţilor: „Îmi place băiatul ăla, are bani mulţi, maşină tare şi e dulcic, nu se zgârceşte la cheltuitul banilor cu mine!". Dulcică, dulcic, aveţi grijă că faceţi diabet din vorbele astea şi diabetul e dandanaua naibii. Bineînţeles, glumesc! Aşa cum am miştocărit când i-am zis unui coleg că nu pot să-mi pun cablu de la nu ştiu ce firmă, deoarece am diabet.

Până una-alta, populaţia trebuie să fie lămurită şi de noţiunea lansată de medici şi numită indice glicemic. Cum adică există alimente dulci rele şi alimente dulci bune, acceptate cât de cât de medicii specializaţi în dibet, dar şi în nutriţie. Simplificând, glucidele cu indice glicemic mic sunt glucide bune, iar glucidele cu indice glicemic mare sunt glucide rele. De exemplu, un cartof cam cât un ou de mare, cartof de circa 40 de grame, conţine 10 gra­me de glucide şi creează o glicemie mai mare decât 40 de grame de linte, care au aceleaşi 10 grame de glucide. Şi asta pentru că lintea are un indice gli­ce­mic mic, iar cartoful fiert are un indice glicemic mare. Alt exemplu. Un morcov crud de 30 de grame are 10 grame de glucide.

Acest morcov crud produce o glicemie cu 30% mai mare decât aceeaşi cantitate de morcov, însă gătit are tot 10 grame de glucide. Cu alte cuvinte, morco­vul crud are un indice glicemic mai mare decât morcovul gătit şi ca atare morcovul crud aduce o glicemie mai mare. Iată câteva alimente cu indice glicemic mare care provoacă glicemii mari: pâinea de multe categorii, orezul fiert, îngheţata, crema de castane, biscuiţii, foietajele, floricelele, morcovii cruzi, cartofii, mazărea, strugurii, bananele, cola etc. Iată alimente cu indice glicemic mediu: pastele făinoase, fructele dulci, adică merele, perele, pepenele, caisele, curmalele, smochinele.

Iată unele alimente cu indice glicemic mic: nucile, fa­solea boabe, citricele, roşiile, ardeiul, dovleceii, fa­so­lea verde, lactatele. Alte lămuriri: pâinea albă are in­di­ce glicemic 95, iar pâinea de secară, 40. Biscuiţii au in­dice mare, 70, dar legumele verzi au indice mic, sub 15.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă