PULSUL MEDICINII
Chirurgia obezitatii sau chirurgia bariatrica reprezinta un capitol de medicina care nu poate fi neglijat. In obezitatile grave, metodele clasice de slabire bazate pe dieta si pe miscare nu mai sunt eficiente, si atunci sunt chemati chirurgii sa realizeze operatii vizand tubul digestiv.
Este o solutie, desi cauza obezitatii nu se afla in sistemul digestiv, ci in sistemul nervos central si in hipotalamusul situat in creier, in aceste locuri se afla centrii foamei si ai echilibrului caloric. Procesul de ingrasare inseamna depunerea de lipide cand se strica balanta intre caloriile ingerate si consumarea acestor calorii. Conferentiar doctor Nicolae Iordache, sef de Sectie Chirurgie Generala I la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", explica procesul de ingrasare si rolul chirurgiei. De altfel, conferentiarul Iordache a devenit si presedintele nou-infiintatei Asociatii Romane de Chirurgie Bariatrica, ce se va afilia la toamna si la societatea internationala de profil. Curele dure, cu slabire rapida, din pacate, conduc adesea la o greutate mai mare decat cea de la inceputul dietei.
Celulele de grasime devin mici in timpul curei, dar raman in semiadormire, ele raman si cu o foame de lipide si, dupa incheierea curei, acestea recupereaza si conduc la o greutate sporita. In timpul curei de slabire se pierd insa si vitamine prin embargoul la anumite alimente. Exista pe langa obezitatea simpla si obezitatea grava, morbida, adica obezitatea care duce la imbolnaviri. In obezitatile grave, cu indicele de masa corporala peste 40, metodele clasice de slabire nu sunt eficiente si se poate apela la chirurgia bariatrica.
Exista operatii restrictive, de micsorare a stomacului si de obtinere a senzatiei de satietate la alimente putine. Aceste operatii inseamna montarea unui inel la stomac sau introducerea cu endoscopul a unui balon.
Citește pe Antena3.ro