Din această lună, la Cluj, la prima bancă de sînge placentar, femeile însărcinate pot dona sau depozita celule stem. Aceste celule sînt recoltate din cordonul ombilical sau din sîngele placentar pentru a fi folosite în special în leucemie.
Din această lună, la Cluj, la prima bancă de sînge placentar, femeile însărcinate pot dona sau depozita celule stem. Aceste celule sînt recoltate din cordonul ombilical sau din sîngele placentar pentru a fi folosite în special în leucemie. Astfel, orice mamă care doreşte să depoziteze sau să doneze celule stem poate solicita să i se recolteze sînge placentar în momentul naşterii. Recoltarea sîngelui placentar este o procedură simplă, care durează între 30 de secunde şi 3 minute. Costurile de recoltare, procesare şi depozitare sînt de aproximativ 3.270 de RON, care se pot achita integral sau în două rate. Anual se achită 17 euro fără TVA. Din 2006, la Spitalul "Elias" din Bucureşti au fost efectuate 500 de recoltări. În ultimul timp a crescut numărul recoltărilor, astfel încît zilnic se efectuează această procedură.
Cod de practică în domeniul sănătăţii
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a lansat Codul de practică a ARPIM privind relaţiile dintre companiile membre şi organizaţiile de pacienţi. Prin acest cod de practică, ARPIM implică toţi factorii din sistemul de sănătate, oferindu-le un cadru etic în care să coopereze. Potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, acest cod trebuie să asigure "transparenţa procesului de sponsorizare, astfel încît să fie prevenită manipularea pacienţilor în favoarea companiei sponsor. Transparenţa şi eliminarea discriminărilor de orice fel sînt numai cîteva din condiţiile care trebuie să stea la baza unei activităţi de promovare a medicamentelor, profesionistă şi performantă, făcută în interesul sistemului sanitar şi al pacientului".
Citește pe Antena3.ro