x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei BCG, un vaccin slab?

BCG, un vaccin slab?

de Magda Marincovici    |    13 Iul 2007   •   00:00
BCG, un vaccin slab?

Ministrul sănătăţii, Roselyne Bachelot, anunţa miercuri că vaccinul BCG nu mai este obligatoriu. De ce? Incidenţa bolii a scăzut. Totodată, se inregistrează o diminuare a protecţiei oferite de acest vaccin.

Atitudine - Franţa a renunţat la vaccinarea anti-tbc in masă

Ministrul sănătăţii, Roselyne Bachelot, anunţa miercuri că vaccinul BCG nu mai este obligatoriu. De ce? Incidenţa bolii a scăzut. Totodată, se inregistrează o diminuare a protecţiei oferite de acest vaccin.

BCG este un vaccin obţinut de Calmette şi Guerin, doi eminenţi membri ai Institutului Pasteur din Franţa. După 1950, acest vaccin era administrat tuturor copiilor sub 6 luni inainte de a intra intr-o colectivitate. Părinţii care se opuneau acestei "reguli" erau nevoiţi sa facă numeroase demersuri pentru ca odrasla lor să fie admisă la grădiniţă sau şcoală. Interesul pentru acest vaccin este readus in actualitate in ultima perioadă de numeroşi specialişti. Astfel, in martie anul acesta, cercetători de la Institutul Pasteur au evidenţiat eficienţa slabă a acestui vaccin.

EXPERIMENTE. Calmette şi Guerin au obţinut acest vaccin (BCG - Bacilul Calmette şi Guerin) pornind de la o suşă atenuată a bacilului tuberculos bovin (Mycobacterium bovis), insămănţată pe bucăţi de cartof imbibate cu glicerol. După culturi succesive s-a ajuns la diminuarea virulenţei bacilului, pentru ca, după mai mulţi ani, să fie obţinută o suşă inofensivă, dar capabilă să declanşeze o reacţie imunitară. BCG a fost distribuit in toată lumea şi menţinut prin culturi succesive in diferite ţări. La acest lucru se refereau cercetătorii de la Institutul Pasteur cănd invocau eficienţa slabă a acestui vaccin. Astfel, s-a constatat că suşele folosite la ora actuală prezintă mai multe modificări genetice neexistente la suşele iniţiale, ceea ce diminuează eficienţa. In octombrie 2005, Academia de Medicină din Franţa preconiza formarea unui stoc de vaccinuri pentru 100.000 de nou-născuţi şi să renunţe la vaccinarea in masă a 750.000 de copii anual. Sunt consideraţi bebeluşi cu risc cei care au in familie o persoană cu TBC sau cei care provin dintr-o ţară cu o incidenţă mare a bolii.

Potrivit conf. dr. Constantin Marica, coordonatorul Programului Naţional de Combatere a Tuberculozei, măsura adoptată in Franţa este urmare a incidenţei bolii: la noi este de aproximativ 150 la 100.000 de locuitori, in Franţa este sub 20 la 100.000 de locuitori. In Franţa microbul este mult rarefiat in aer, la noi el este prezent in fiecare centimetru cub. In ţara noastră, vaccinul BCG este obligatoriu şi se administrează in primele patru zile de la naştere. Romănia se plasează pe primul loc in Europa in privinţa incidenţei bolii.

Â

Â

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vaccin