x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei BEST-SELLER - Tu: Ghid de funcţionare

BEST-SELLER - Tu: Ghid de funcţionare

de Magda Marincovici    |    10 Oct 2008   •   00:00
BEST-SELLER - Tu: Ghid de funcţionare

Marţi, împreună cu Jurnalul Naţional şi Jurnalul de sănătate, primiţi volumul "Tu: Ghid de funcţionare", autori dr Michael F. Roizen, dr Mehmet C. Oz, apărut la Editura Curtea Veche. Subtitlul volumului sintetizează perfect mesajul adresat cititorilor: "Cunoaşte-ţi corpul pentru a rămâne tânăr şi sănătos".



Marţi, împreună cu Jurnalul Naţional şi Jurnalul de sănătate, primiţi volumul "Tu: Ghid de funcţionare", autori dr Michael F. Roizen, dr Mehmet C. Oz, apărut la Editura Curtea Veche. Subtitlul volumului sintetizează perfect mesajul adresat cititorilor: "Cunoaşte-ţi corpul pentru a rămâne tânăr şi sănătos".

Să răsfoim volumul. Iată un titlu ispititor: "Dvs. vă puteţi alege vârsta". Nu-i puţin lucru şi cu certitudine nu este uşor. Totuşi autorii stau pe capul cititorului spre a-l convinge contrariul. "Pentru a înţelege ce putere aveţi, gândiţi-vă la următorul lucru: dvs. controlaţi mai mult de 70% din cât de bine şi cât de mult trăiţi. Când ajungeţi la 50 de ani, stilul dvs. de viaţă dictează cam 80% din felul în care îmbătrâniţi, restul fiind controlat de genele moştenite."

Autorii ştiu însă să ne tempereze elanul, reamintindu-ne că nimeni nu poate opri îmbătrânirea, pentru că, pur şi simplu, ştiinţa încă nu a reuşit să descopere cauzele acestui fenomen. În schimb, autorii ne avertizează că bolile ne fac să ne simţim în vârstă înainte de a atinge 100 de ani. Este vorba de bolile bătrâneţii care pot fi controlate dacă stopăm trei factori ce favorizează aceste afecţiuni. Şi anume:

* îmbătrânirea inimii şi a vaselor (care duce la accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice, pierderi de memorie şi impotenţă sexuală, atunci când arterele nu permit sângelui plin de substanţe nutritive să ajungă la organele importante);

* îmbătrânirea sistemului imunitar (care duce la boli autoimune, infecţii şi cancer);

* îmbătrânirea din cauza problemelor sociale şi de mediu (accidentele şi factorii sociali, cum ar fi stresul, sunt foarte puternici în procesul de îmbătrânire). Şi cum nimic nu se face fără trudă, ni se cere să învăţăm cum funcţionează corpul nostru. "O metodă (...) este aceea de a vă arăta anatomia reală", prin ilustraţii amuzante, spun autorii. Şi pentru a capta interesul pentru acest demers formidabil, respectiv învingerea bătrâneţii cu tot cortegiul ei de necazuri, autorii promit şi un premiu constând în tabele care ne ajută să ne protejăm sănătatea.

Testarea cunoştinţelor

Editorul acestei lucrări susţine că volumul "pune la încercare ideile preconcepute despre funcţionarea şi îmbătrânirea corpului uman. Şi că invită cititorii să facă un tur pe toate şoselele şi potecile din interiorul dvs. După ce veţi răspunde la un chestionar care vă testează cunoştinţele, veţi învăţa cam tot ce se poate despre sistemele şi organele dvs. care pompează sânge, digeră hrana şi îşi amintesc unde aţi pus cheile de la casă".

Editorul ne asigură, de asemenea, că un alt lucru la fel de important este că primim toate datele de care avem nevoie pentru a ne menţine corpul într-o bună stare de funcţionare. "Veţi afla cum apar bolile şi cum vă afectează acestea organismul – de asemenea, veţi primi sfaturi privind prevenirea şi combaterea stărilor care vă pun în pericol calitatea vieţii. Completată cu exerciţii, sfaturi despre alimentaţie, sugestii uşor de aplicat privind schimbarea stilului de viaţă şi metode alternative, cartea vă oferă un plan simplu şi practic pentru a vă pune la adăpost de efectele îmbătrânirii.

Veţi primi şi «Dieta ghidului de funcţionare», cu meniuri extrem de gustoase şi sărace în calorii – un plan cu 30 de reţete, conceput cu un singur scop: să vă ajute să duceţi o viaţă sănătoasă."

Autorii
Dr Michael F. Roizen a creat conceptul RealAge (vârsta reală) şi este autorul cărţii RealAge, decretată best-seller de publicaţia New York Times. Este profesor de medicină şi anesteziologie la Universitatea de Medicină SUNY Upstate şi secretar al Departamentului de anesteziologie, medicină de urgenţă şi gestionarea durerii de la clinica din Cleveland. A fondat un program de îngrijire a sănătăţii lansat mai întâi la Northwestern Memorial Hospital Chicago, cu scopul de a ajuta oamenii să oprească îmbătrânirea biologică şi să ducă o viaţă plină de energie. Dr Mehmet C. Oz este profesor de chirurgie şi vicepreşedinte la Columbia University. Este director medical al Integrated Medicine Center şi director al Heart Institute, New York.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă