x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bicicleta si functia erectila

Bicicleta si functia erectila

23 Aug 2004   •   00:00

Intre ciclism si functia erectila se pare ca este o legatura directa. Doctorul Dettori de la Universitatea din Washington este autorul unui studiu care aduce argumente in acest sens.

MAGDA MARINCOVICI

La studiu au participat 463 de biciclisti, activ sexual, care nu acuzau tulburari de erectie. Trebuie spus ca participantii la studiu, in mod obisnuit, sunt ciclisti de duminica. Pentru acest studiu, ei au acceptat sa faca o cursa de vreo 300 de kilometri. Inainte si dupa cursa cu o saptamana, biciclistii au completat o serie de chestionare. O luna mai tarziu, biciclistii au acceptat din nou sa intre in jocul intrebare-raspuns propus de cercetatorii americani.

O saptamana dupa cursa, un procent dintre barbatii amatori de ciclism au marturisit ca au unele probleme de erectie, unii acuzau tulburari de erectie serioase, dintre care 2% le-au resimtit de-a lungul unei luni.

Dar cercetatorii au mai observat ca materialele utilizate influenteaza rezultatele studiului. De exemplu, bicicletele pentru teren accidentat sunt mai nocive pentru sanatate, comparativ cu cele destinate traseelor obisnuite. Ghidonul joaca, de asemenea, un rol important. Cercetatorii avertizeaza ca pentru a diminua riscurile, ghidonul trebuie sa fie plasat mai jos.

Coordonatorul studiului, doctorul american Dettori, este asadar convins ca bicicleta creste considerabil riscul disfunctiilor erectile. Dar tot el vine cu nuantari de natura sa diminueze panica. In primul rand, pericolul devine major in cazul barbatilor care participa in mod curent la curse de sute de kilometri si care pedaleaza in ritm de competitie. Biciclistii de duminica pot sa se plimbe in continuare, caci nu vor avea nici o problema. De asemenea, doctorul Dettori are cuvinte linistitoare la adresa "profesionistilor" biciclisti. El sustine ca tulburarile erecticle inregistrate la acestea sunt - atentie! - aparent trecatoare, aceasta constituind una dintre explicatiile cresterii numarului persoanelor cu probleme de acest gen.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă