x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Bila lenesa

10 Sep 2004   •   00:00

De ce unii oameni carora li s-a scos vezica biliara se plang ca operatia nu le-a rezolvat suferinta? Explica un posibil caz dl conferentiar doctor Nicolae Iordache, sef de sectie chirurgie la Spitalul "Sf. Ioan": daca unui pacient i se observa la ecografie pietre la vezica se trece adesea la indepartarea vezicii.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Dar acei calculi pot face parte din pietrele ce nu dau suferinte, iar necazul omului respectiv putea fi generat de un ulcer care nu a mai fost cautat. Extirpand vezica biliara, suferinta nu dispare, fiindca a ramas ulcerul netratat, de aceea omul se simte rau si dupa operatie. Cu toate acestea, conferentiarul Nicolae Iordache spune ca pietrele la vezica pot fi asemanate cu niste grenade defecte aflate in ranita unui soldat, grenade care pot exploda in orice moment. Piatra se poate misca si astupa ca un dop iesirea din vezica. Calculul mai poate migra in calea biliara ce vine din ficat si secretia biliara nu mai curge in duoden, asa ca bila intra in organism si produce icterul mecanic. Iata si o alta complicatie: calculul intra in acel punct de unire intre canalul biliar si canalul de la pancreas, ca atare nu se mai realizeaza deversarea secretiilor pancreatice, care raman in pancreas si devoreaza propriul pancreas conducand la acea boala numita pancreatita acuta. Calculii mici sunt mai periculosi decat pietrele mai mari, fiindca blocheaza mai usor trecerile, provocand pancreatite.

Conferentiarul Nicolae Iordache spune ca o vezica biliara fara pietre, dar care are o motilitate (adica o miscare) deficitara trebuie mai intai tratata cu medicamente, iar, daca terapia medicamentoasa nu da roade, abia apoi se trece la indepartarea chirurgicala a vezicii. Populatia vorbeste adesea despre "bila neagra", cu alte cuvinte contractiile vezicii sunt diminuate, dimineata ele chiar lipsesc la unii, asa ca are loc o evacuare proasta a bilei in momentul digestiei. Se recomanda o dieta potrivita si medicamente ce sporesc miscarile vezicii biliare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă