x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei BILANŢ/Transplant 2008

BILANŢ/Transplant 2008

de Magda Marincovici    |    17 Dec 2008   •   00:00
BILANŢ/Transplant 2008

Comparativ cu 2007, în 2008, s-a înregistrat o creştere cu 53% a numărului de donatori în moarte cerebrală. Este cea mai mare creştere consemnată în Europa, în condiţiile în care în alte ţări europene sunt creşteri între 10% şi 15%, a anunţat dr. Victor Zota, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT).



În urmă cu şase luni, renumitul handbalist Ştefan Birtalan a beneficiat de un transplant de ficat, efectuat de prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Transplant Hepatic Fundeni. Este una dintre cele 42 de proceduri de transplant hepatic efectuate aici anul acesta, ceea ce dovedeşte nu numai o creştere a numărului de donatori, ci şi existenţa unei echipe performante de specialişti. Iar în România, la nivelul anului 2008, au avut loc 400 de transplanturi de organe – inclusiv transplanturi de celule stem hematopoietice –, aproximativ 600 de transplanturi de ţesuturi, strict coordonate de ANT.
Handbalistul Birtalan îi numeşte pe medicii care efectuează asemenea intervenţii "oameni făcători de viaţă". Printre aceştia sunt profesorii doctori Irinel Popescu, Radu Deac, Mircea Voiculescu, dr Victor Zota, precizându-i doar pe cei prezenţi ieri la întâlnirea-bilanţ pe anul 2008 a ANT. Dr Victor Zota, directorul ANT, a subliniat cu această ocazie  creşterea, în 2008 comparativ cu 2007, cu 53% a numărului de donatori în moarte cerebrală. Pentru anul viitor, comparativ cu 2008,  ANT îşi propune creşterea numărului de donatori şi, implicit, a numărului de proceduri de transplant cu 30%. De asemenea, are în program creşterea numărului secţiilor de anestezie terapie intensivă capabile să menţină în condiţii fiziologie donatori în moarte cerebrală.
În 2009, prof. dr Radu Deac, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Tg. Mureş, îşi doreşte să se finalize fazele necesare achiziţionării unui aparat care asigură funcţionarea inimii donate între 10 şi 15 ore de la prelevare, ceea ce ar ameliora substanţial tehnica transplantului de cord.

2009, ANUL PREMIERELOR
Anul 2009 ar putea fi unul al premierelor. Primul transplant de plămân, de plămân şi inimă. Dar şi primul transplant de mână, cu condiţia să avem un psiholog pregătit în consilierea cel puţin şase luni a pacientului care urmează a fi supus acestei delicate intervenţii chirurgicale. Tot în 2009 se vor finaliza listele de aşteptare a pacienţilor care urmează a fi transplantaţi şi vor continua demersurile pentru introducerea acordului prezumat în legislaţia ţării noastre.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă