Anomaliile observate la nivelul creierului pacientului cu Parkinson sunt similare cu cele ale neuronilor digestivi. Dacă aceste informaţii se confirmă, specialiştii spun că o simplă biopsie a colonului ar putea permite evaluarea severităţii maladiei Parkinson.
Ipoteza porneşte de la o idee surprinzătoare: tubul digestiv este o fereastră deschisă spre creier. Stomacul nostru este dotat cu propriul sistem de nervi. Adică, aşa cum spun unii, stomacul este într-un fel un al doilea creier. Poate nu întâmplător, auzim în mod curent despre "nervi la stomac".
Aprofundând aceste informaţii, cercetătorii francezi au încercat să afle dacă este posibilă diagnosticarea maladiei Parkinson cu ajutorul unei biopsii a colonului. Studiul derulat la CHU Nantes face obiectul unui articol în revista PlosOne.
De mai mulţi ani se ştie că maladia Parkinson, boală neurodegenerativă, care provoacă rigiditate musculară şi tremurături în stare de repaus, nu afectează strict creierul, ci toate sistemele nervoase periferice. Cercetătorii de la CHU din Nantes au efectuat prelevări în cazul a 39 de pacienţi: 29 bolnavi şi 10 sănătoşi. Acestora li s-au efectuat examene colonoscopice obişnuite, cu scopul de a identifica traseul bolii la nivelul sistemului nervos. În cazul a 21 din cei 29 de pacienţi, cercetătorii au pus în evidenţă, la nivelul neuronilor digestivi, anomalii identice celor de la nivelul neuronilor cerebrali.
Mai mult, autorii studiului au descoperit o legătură directă între amploarea leziunilor şi gravitatea simptomelor clinice. Dacă rezultatele se confirmă pe loturi mai mari de pacienţi, nu este exclus să poate fi depistată precoce maladia Parkinson, o boală severă, şi de a ajusta tratamentul şi îngrijirile acordate, spune unul dintre autorii studiului.
Boala Parkinson este o boală degenerativă a sistemului nervos, în care semnele afecţiunii apar din cauza cantităţii reduse de dopamină în nucleii de la baza creierului ("nucleii bazali"). Neuronii, cei care produc dopamina, sunt situaţi într-o zonă din trunchiul cerebral, numită "substanţa neagră" .
Boala Parkinson afectează în special persoane cu vârste peste 65 de ani. Potrivit statisticilor, în ţara noastră sunt aproximativ 70.000 de pacienţi cu boala Parkinson. Anual, pe planetă, 300.000 de persoane sunt diagnosticate cu această boală.
Citește pe Antena3.ro