x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boli cardiovasculare - Moartea care vine din stilul de viata

Boli cardiovasculare - Moartea care vine din stilul de viata

de Magda Marincovici    |    27 Sep 2006   •   00:00
Boli cardiovasculare - Moartea care vine din stilul de viata

In lume, bolile cardiovasculare si atacurile cerebrale sunt principalele cauze de mortalitate. Potrivit Federatiei Mondiale a Inimii (FMI), anual, 17,5 milioane de persoane mor din cauza acestor suferinte. Principala cauza: stilul de viata dezechilibrat.

Aproximativ 80% dintre bolile cardiovasculare si atacurile cerebrale ar fi putut prevenite daca se intervenea asupra factorilor de risc majori ai acestor afectiuni. In prezent, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul si tabagismul sunt factorii cei mai implicati in declansarea acestor afectiuni. "Bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale sunt principala cauza de mortalitate in lume, cu 17,5 milioane de decese anual. 80% dintre aceste decese sunt inregistrate in tarile slab si mediu dezvoltate si fac victime printre persoanele adulte, apte de munca", avertizeaza profesorul Sidney Smith, de la Universitatea Carolina de Nord, presedintele Comitetului Consultativ Stiintific al Federatiei Mondiale a Inimii.

Sedentarismul creste riscurile excesului ponderal si al obezitatii, al diabetului si hipertensiunii, factori care provoaca uzura prematura a inimii, perturband modul ei de functionare.

SPORT. Potrivit specialistilor, activitatea fizica zilnica nu numai ca reduce pericolul obturarii arterelor inimii si creierului, dar ajuta organismul sa "arda" depozitele suplimentare de grasimi, permite reducerea tensiunii arteriale, cresterea nivelului colesterolului bun (HDL) si mentinerea la cote normale a zaharului in sange.

Studiile efectuate de Federatia Mondiala a Inimii arata ca o ora de alergare zilnic este reteta ideala ca la finalul unei saptamani pericolul bolilor cardiovasculare sa scada cu 42%. A merge pe jos zilnic, o jumatate de ora, in ritm alert, contribuie la scaderea cu 18% a riscurilor bolilor de inima si cu 11% pe cele ale atacurilor cerebrale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă