Un fumator este expus riscului de a face infarct de 1,9 ori mai mult decat un nefumator. Pericolul de a suferi un infarct este de 2,2 ori mai mare la un om care are hipertensiune.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Un bolnav de diabet este pandit de un infarct de 1,7 ori mai des decat un om cu glicemia normala. Dar care sunt riscurile de a face infarct ale unui om care are si hipertensiune, si diabet, ba, in plus, mai si fumeaza? Profesoara universitara Carmen Ghinghina, presedinta Societatii romane de cardiologie si sefa Clinicii de cardiologie de la Institutul de boli cardiovasculare "C.C. Iliescu" din Fundeni, spune ca medicina a constatat ca riscul de infarct al acestui om cu diabet, hipertensiune si cu tigara in gura este de 13 ori mai mare decat al unui om fara aceste boli si vicii. Tocmai de aceea omul se poate feri de factorii de risc care sunt modificabili, adica de fumat, de hipertensiune, de stilul de viata, de maniera gresita de alimentatie, de lipsa miscarii. Exista si factorii de risc asupra carora nu poti actiona: mostenirea din familie privind o anume fragilitate a aparatului cardiovascular sau sexul, esti barbat, te apasa riscuri crescute fata de femei.
Hipertensiunea descoperita la timp poate fi tratata cu medicamente, care o tin in frau, in conditiile in care si dieta are cateva restrictii. Daca in familie individul are antecedente de rude cu colesterolul crescut, dislipidemia lui trebuie cercetata si se pot lua masuri. Diabetul poate fi tinut in echilibru prin sfaturile si tratamentul recomandat de diabetolog. Deci, daca scorul riscurilor de boli cardiovasculare este mare, omul respectiv trebuie sa ia masuri mai severe de evitare a factorilor de risc. Si sa nu uitam concluziile cele mai moderne ale medicinei privind greutatea normala, baremul a devenit mai sever, barbatii nu trebuie sa masoare in jurul burtii mai mult de 90 de centimetri.Citește pe Antena3.ro