În sezonul gripal 2010-2011, ne aşteptăm să circule următoarele tulpini de virusuri gripale: binecunoscutul virus pandemic A/H1N1, dar şi alte două noi - A/H3N2 şi B, spune doctorul Victor Olsavszky, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.
Vaccinul gripal trivalent pentru sezonul rece va oferi astfel protecţie împotriva celor trei tulpini gripale, formula acestuia fiind transmisă, încă din luna mai, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pe baza acestei formule, Institutul "Cantacuzino" a început producerea primelor doze de vaccin din cele peste un milion, care vor fi achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi folosite pentru campania de imunizare gratuită. "La singura linie de producţie de la Institutul «Cantacuzino» se lucrează continuu. Din iunie, virusurile gripale au fost inoculate pe milioane de ouă embrionate. Mai apoi s-a făcut compoziţia de ser, soluţia fiind analizată şi introdusă în fiole de 0,5 ml. Vor ieşi în final peste un milion de doze de vaccin", a declarat directorul Institutului "Cantacuzino", Gabriel Ionescu.
Ca şi în anii anteriori, de imunizare gratuită vor beneficia persoanele care prezintă risc crescut de îmbolnăvire: bolnavii cronici, persoanele în vârstă, copiii şi angajaţii din instituţiile de ocrotire socială. Campania de vaccinarea gratuită va începe cel târziu în luna noiembrie. În prezent, vaccinul antigripal produs de companii farmaceutice străine se află în farmacii, la preţul de aproximativ 30 RON.
Potrivit OMS, pentru a reduce riscul de epidemie de gripă se recomandă vaccinarea a aproximativ 20% din totalul populaţiei. Doctorul Victor Olsavszky precizează că persoanele care şi-au făcut vaccinul pandemic A/H1N1, la începutul anului 2010, au anticorpi şi în prezent, însă este bine să se imunizeze şi cu noul vaccin sezonier, pentru a fi protejaţi împotriva celorlalte două tulpini.
Vaccinarea în timpul sarcinii este în continuare o temă intens discutată. Potrivit profesorului doctor Hannoun, citat recent într-un articol publicat în Le Figaro, vaccinarea este justificată după al doilea trimestru de sarcină. Numeroase studii au dovedit că femeile însărcinate fac forme mai severe de gripă. Totuşi, autorităţile sanitare nu recomandă vaccinarea femeilor însărcinate contra gripei sezoniere. Nici problema protecţiei vaccinului nu este complet rezolvată. Cert este că protecţia este departe de a fi una perfectă: între 70% şi 90% la tineri şi de numai 30%-50% la persoanele în vârstă sau cu unele afecţiuni. Principalul atu al acestor vaccinuri, în cazul persoanelor în vârstă, este acela că reduc complicaţiile gripei şi decesele.
Dar cu certitudine cu cât sunt mai multe persoane vaccinate contra gripei sezoniere, cu atât riscul de epidemie gripală şi al complicaţiilor sunt mai mici.
Citește pe Antena3.ro