x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cald sau rece contra durerii

Cald sau rece contra durerii

27 Apr 2005   •   00:00

Va supara durerile musculare cand va intoarceti seara de la serviciu? Ati suferit o entorsa sau o inflamatie a unui tendon, iar durerea nu va da pace? Aflati cum puteti combate aceste neplaceri cu ajutorul caldurii sau al ghetii.

  • de STELUTA INDREI
  • SOLUTIE. O compresa cu apa rece poate alunga durerea de cap
    Medicul Jacqueline Tarkiel din Franta este autorul cartii "Reumatismul, o boala de sezon", in care un capitol destul de vast este consacrat modalitatilor de tratament al durerii cu ajutorul compreselor calde sau reci. Ca regula generala, caldura se utilizeaza in cazul durerilor cronice, iar gheata sau apa rece se foloseste pentru a calma durerile acute, provocate de inflamatii, infectii sau accidente.

    BENEFICIILE CALDURII. Pentru ca dilateaza vasele sangvine, caldura este benefica, favorizand circulatia sangvina si prin aceasta transportul de oxigen si substante nutritive in celulele musculare, explica dr. Jacqueline Tarkiel. De asemenea, datorita caldurii, toxinele produse de muschi sunt mult mai usor evacuate. Dar cel mai mare avantaj, adauga Jacqueline Tarkiel, este acela ca, prin intermediul caldurii, "muschii se relaxeaza si confera o stare de buna dispozitie". Cum durerile musculare sunt, in general, provocate de stres, de munca la birou sau de activitatile repetitive, acestea pot fi foarte bine calmate printr-o baie fierbinte, comprese calde sau o sedinta de sauna. Apoi este recomandat ca acest efect sa fie accentuat prin masaj.

    Dr. Jacqueline Tarkiel ofera o alta solutie inedita pentru a calma durerile musculare: caldura degajata de un simplu uscator de par aplicata pe zona respectiva. Ea mai recomanda cataplasmele speciale care se gasesc in farmacii sau buiotele (recipient din plastic in care se pune apa fierbinte).

    Cele mai indicate zone pentru aplicarea caldurii sunt umerii, ceafa si coloana vertebrala, unde durerea este localizata foarte frecvent. In acelasi timp, caldura calmeaza la fel de eficient si dureri cronice din alte zone, precum genunchii, gleznele.

    TERAPIA CU GHEATA. In cazul unei zone inflamate, care este umflata, inrosita si fierbinte, asa cum se intampla in entorse, luxatii, torticolis sau tendinite (inflamarea unui tendon), sunt recomandate aplicatiile de gheata sau comprese reci. Atentie insa in cazul tendinitei! Daca durerile devin cronice, cea mai eficienta solutie este caldura.

    DINTI
    Pentru amortirea gingiilor este recomandat sa aplicati un cub de gheata timp de un minut. Daca durerea de dinti este provocata de o infectie, este important sa mentineti racoarea, deoarece caldura va amplifica extinderea infectiei. In cazul in care dintii sunt sensibili atat la cald, cat si la rece este posibil sa aveti o carie dentara, care necesita o plomba. Daca dintele reactioneaza numai la caldura sau numai la frig inseamna ca suferiti de o hipersensibilitate a dentinei.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă căldură