x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul alarmează OMS

Cancerul alarmează OMS

de Magda Marincovici    |    13 Iul 2010   •   00:00
Cancerul alarmează OMS
Sursa foto: /Thinkstock

Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS pentru Europa, s-a angajat în consolidarea capacităţilor tehnice şi a rolului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în lupta contra cancerului. Oficialul OMS a transmis acest angajament miniştrilor Sănătăţii din ţările Uniunii Europene în cadrul unei reuniuni recente de la Bruxelles.



În comunicatul OMS referitor la acest eveniment (5 iulie a.c.), se precizează că această boală reprezintă a doua cauză de deces în Regiunea Europeană OMS. Cancerul "contribuie" cu aproape 20% în totalul deceselor înregistrate în regiune, cu 2,5 milioane de noi cazuri diagnosticate în fiecare an.

Potrivit datelor OMS, cancerul pulmonar este de departe prima cauză de mortalitate prin cancer, provocând aproape de două ori mai multe decese decât cancerul mamar, de colon sau de stomac. În faţa acestei dramatice realităţi, soluţia o reprezintă întărirea colaborării în lupta contra cancerului. OMS pentru Europa consideră că prevenţia primară, respectiv depistarea urgentă în faze incipiente şi cercetarea - incluzând aici studierea asupra comportamentului privind această boală - reprezintă puncte cheie într-o strategie de sănătate publică, eficientă contra cancerului. Depistarea rapidă a cancerului este vitală.

În ultimii trei ani, OMS pentru Europa a colaborat cu responsabili politici din peste 40 de ţări cu scopul de a pune la punct programe de depistare precoce a cancerului de col uterin. Dar în timp ce majoritatea ţărilor europene dispun de asemenea programe pentru cancerul mamar şi de col, totuşi pentru detec-tarea celorlalte tipuri de cancer abia se fac primii paşi. Astfel, sunt ţări, cum este Franţa, unde se derulează screening pentru 3-4 tipuri de cancer, şi ţări, cum este România, doar cu un asemenea program, respectiv pentru cancerul de col uterin şi de sân, deşi înregistrăm cifre alarmante şi la alte forme de neoplasm. Cercetarea - respectiv studierea interacţiunii dintre gene, stilul de viaţă şi calitatea mediului înconjurător - ar trebui stimulată şi susţinută cu scopul de a îmbunătăţi standardele îngrijirilor medicale.

În acest sens, OMS pentru Europa îşi propune să colaboreze cu Centrul Internaţional pentru Cercetarea Cancerului (CIRC) care face parte din OMS. Din păcate, România este din nou prinsă pe picior greşit. Pentru că ne menţinem în vârful topului privind mortalitatea prin cancer, totuşi excelăm prin lipsa programelor de prevenţie şi prin reducerea cheltuielilor alocate pentru tratamente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă