x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul nu va mai fi calau

Cancerul nu va mai fi calau

22 Mar 2005   •   00:00

Celula canceroasa, celula nebuna, care se inmulteste fara nici o noima, care n-are nici o frana, care cotropeste regiuni intregi din organism, care vascularizeaza puternic tesuturile in care se infiltreaza tocmai pentru a avea hrana din belsug.


  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Celula canceroasa nu moare, spre deosebire de celelalte celule, care sunt programate sa mai si moara. Se estimeaza ca, prin anii 2020-2025, specialistii de elita vor gasi solutia ca boala canceroasa sa fie silita a deveni boala cronica, sa se trateze, sa nu se mai moara de cancer. Dupa ce a mentionat toate aceste aspecte ale rolului jucat de celula canceroasa, profesor Alexandru Blidaru, renumitul chirurg de san si aparat genital feminin, director medical al Institututului Oncologic din Bucuresti, spune ca foarte importanta este campania de control destinata descoperirii cancerului in faze incipiente. Dupa varsta de 50 de ani, oamenii trebuie sa se supuna unui examen medical fara sa-i supere ceva, sa faca o ecografie, o radiografie, un tuseu pentru inspectia prostatei, o investigatie la inima. Femeile peste 50 de ani trebuie sa faca o data pe an o mamografie, ele, dar si cele tinere, trebuie anual sa se supuna testului Babes-Papanicolau pentru descoperirea in faze incipiente a unei leziuni pe colul uterin. Aceasta cernere a populatiei a dat roade in Occident in teribilul razboi cu cancerele.

    Profesorul Alexandru Blidaru spune ca un rol sporit trebuie sa-l joace si organizatiile neguvernamentale, care sa-si insumeze eforturile pentru a extinde investigarea preventiva a populatiei. Bineinteles ca importante sunt si programele guvernamentale, care trebuie sa finanteze aceste treceri prin sita analizelor medicale ale populatiei. Surprins in faze de inceput, cancerul poate fi lovit cu bisturiul, cu razele si chimioterapia. Din pacate, multi bolnavi vin la spital in faze terminale, cu tumori ulcerate si pierzand in greutate, vin atunci cand batalia este deja pierduta.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă