Cancerul prostatei este cea mai frecventă formă de cancer la bărbaţi. El reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la bărbaţi.
Cancerul prostatei este cea mai frecventă formă de cancer la bărbaţi. El reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la bărbaţi. In ultimii ani se inregistrează o creştere a numărului cazurilor noi. După vărsta de 45 de ani, riscul de cancer de prostată creşte. De regulă, acest cancer evoluează fără simptome specifice. Comparativ cu adenomul de prostată care este o hipertrofie benignă, cancerul se dezvoltă la extremitatea prostatei, la o anumită distanţă de uretră. Aşa se explică faptul că nu este asociat cu tulburări urinare. Abia in anumite stadii de evoluţie este responsabil de tulburări urinare: dificultăţi de urinare, nevoia frecventă de a urina, sănge in urină... In stadiu avansat, apar dureri la nivelul anusului şi rectului, colici nefritici, iar in metastaze apar dureri osoase, alterarea stării generale, lipsa poftei de măncare, pierdere in greutate, oboseală.
Depistarea cancerului prostatei se poate face prin dozarea sangvină PSA (antigenul prostatic specific), asociat cu tuşeul rectal. Aceste investigaţii se recomandă tuturor bărbaţilor care au peste 50 de ani sau tinerilor care fac parte din categoria persoanelor cu risc. Biopsia (prelevare de fragmente din prostată) este singura care permite dignostic de certitudine privitoare la cancerul prostatei. Dacă boala este limitată la prostată, şansa vindecării sub tratament este mare.