x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul şi glucoza

Cancerul şi glucoza

de Magda Marincovici    |    08 Mai 2008   •   00:00
Cancerul şi glucoza

În premieră, la Euromedic – Fundeni funcţionează echipamentul PET/CET, cea mai înaltă tehnologie în imagistică şi medicină nucleară.

În premieră, la Euromedic – Fundeni funcţionează echipamentul PET/CET, cea mai înaltă tehnologie în imagistică şi medicină nucleară. Echipamentul permite diagnosticarea în fază incipientă a unor afecţiuni oncolo­gi­ce, neurologice şi cardiologice.

 

De cîte ori nu aţi auzit: a fă­cut o radiografie şi i-a găsit o pată pe plămîn, dar n-are nimic! În realitate, situaţia poate fi foarte gravă. Iar pata să fie un început de cancer pulmonar, aproape imposibil de depistat. Po­trivit dr. Anca Petca, preşedintele companiei Euromedic, noul ehipament PET/CT ce funcţionează la Centrul de Diagnostic şi Tratament Eu­romedic Fundeni oferă medicilor un instrument prin care pot fi diagnosticate în fază incipientă: cancerul de sîn, esofago-gastric, cervical, me­lanom, limfom, de plămîn, colono-rectal, de cap şi de gît, ovarian, os­te­osarcoame, bolile Alzheimer şi Parkinson, epilepsia, tumori cerebrale, afecţiuni cardiologice.

Prof. dr Teodor Horvat preci­zea­ză că, pe lîngă detectarea unor schimbări morfologice cu 6-12 luni înainte ca boala să poată fi depista­tă anatomic, noul echipament permi­te stabilirea stadiului de evoluţie a maladiei, răspîndirea tumorilor ma­ligne după chimioterapie, de­pis­tarea unor leziuni suspecte. De asemenea, prin această investigaţie se poate scoate din capul unor oameni obsesia că suferă de cancer. 

 

FUNCŢIONARE. Celula canceroasă consumă mai multă glucoză decît cea sănătoasă. Pornind de la acest aspect, pacientului supus unei in­­vestigaţii PET/CT i se adminis­trează o cantitate de glucoză radioactivă prin injectare in­tra­ve­noasă. Are loc o scanare de tip CT a întregului corp, care durează aproximativ 30 de minute. Înainte de această investigaţie, pacientului i se stabilesc valo­rile glicemiei. Cantitatea de glucoză injectată este proporţională cu greutatea şi înălţimea pacientului. Substanţa radioactivă este adusă din Ungaria, în condiţii speciale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă