x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Când curge sânge din nas

Când curge sânge din nas

de Florin Condurateanu    |    02 Aug 2009   •   00:00

Multe baliverne se ţes în gura poporului cu privire la curgerea sângelui din nas. Una dintre aiureli este a ridica mâna. Asta n-are nici o legătură cu eficienţa. E o aiureală.



Altă brambureală este povaţa de a împinge capul spre spate, cu ochii spre cer, până îţi curge sânge din nas. Nici asta nu face nici un centimetru de bine, dar în schimb face un kilometru de rău, fiindcă omul riscă să înghită sângele şi apoi să-l verse după ce sângele din nas a făcut harababură şi în tubul digestiv.  

Medicii precizează apăsat: când îţi curge sânge din nas e bine să ţii apăsat cu degetul din exterior în porţiunea de nară unde simţi că a apărut sângerarea, să presezi locul hemoragiei nazale din exterior 10-15 minute şi, totuşi, să te duci la o secţie de ORL a unui spital. Medicina numeşte curgerea sângelui din nas epistaxis şi acest fenomen este explicat de asist.univ. Claudiu Manea, medic la Clinica ORL a Spitalului Sf. Maria. În spatele curgerii sângelui din nas trebuie căutate cauzele, fiindcă curgerea sângelui din nas nu e o boală, nu se poate spune că suferi de boala sângerării din nas.  

Nasul este un organ de o spectaculozitate deosebită. El încălzeşte aerul respirat, îl umezeşte şi îl filtrează. Nasul este cel mai performant schimbător de căldură. Fiindcă pe lungimea nasului de 6-7 cm aerul se încălzeşte de la un ger de minus 30 de grade Celsius la temperatura corpului de 36 de grade Celsius, deci pe o distanţă atât de scurtă se face o încălzire a aerului de peste 60 de grade. Acest lucru este posibil fiindcă nasul este foarte bine vascularizat. În cornetele nazale sunt veritabile lacuri de sânge, astfel că aşa se poate încălzi aerul de la minus 20 la plus 30. În nas, se aşază cap la cap vasele de sânge şi unde se face îmbinarea acestor vase există o zonă fragilă, cu constituţie slabă în septul nazal, adică în peretele despărţitor al nărilor. Ei bine, tocmai în această zonă fragilă de unire a vaselor se întâmplă scurgerile de sânge.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă