x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Canicula, boala care ucide

Canicula, boala care ucide

de Magda Marincovici    |    06 Iul 2007   •   00:00
Canicula, boala care ucide
Sursa foto: VLAD STAVRICA/

O echipă de medici francezi, specialişti in intervenţii de urgenţă, s-a aflat la Bucureşti in această perioadă. Ei au evaluat şi identificat măsurile necesare pentru combaterea efectelor caniculei.


Se ştie că medicii francezi au dobăndit o valoroasă experienţă in lupta cu canicula. In anul 2003, Franţa s-a confruntat cu o perioadă prelungită de caniculă. De altfel, in 2003, toată Europa a avut de suferit din cauza temperaturilor neobişnuit de ridicate. Bilanţul oficial: canicula din vara lui 2003 a provocat, in Europa, 70.000 de decese, din care 15.000 in Franţa.
Doctorul Raed Arafat, coordonatorul Serviciului SMURD, participant la acest util schimb de experienţă, ne-a declarat că, după acest episod, 50 de specialişti francezi din toate domeniile implicate au avut nevoie de un an pentru a pune la punct un plan de combatere a efectelor caniculei. Planul are ca punct principal prevenirea cazurilor urgente, in condiţiile in care pentru acestea, la ora actuală, nu există un medicament magic. "Pentru salvarea vieţii, ca in orice urgenţă, esenţială este viteza de reacţie", semnalează dr Raed Arafat.


Medicii francezi au avertizat că montarea de corturi pentru acordarea primului ajutor nu este o măsură tocmai bună. Şi aceasta deoarece pacientul este expus in continuare temperaturilor caniculare. In plus, bătrănii interesaţi să-şi măsoare tensiunea ar putea sta la rănd in soare, expunăndu-se pericolului insolaţiei. In acest sens s-a recomandat organizarea unor puncte de prim ajutor in spaţii răcoroase, cu aer condiţionat, misiune care revine autorităţilor locale. S-a mai recomandat ca spitalele să fie aprovizionate cu pungi cu gheaţă, pentru a reuşi scăderea temperaturii pacienţilor.


DECLARAŢIE. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ne-a declarat că "medicii francezi au analizat şi au revizuit planul nostru de combatere a efectelor caniculei. Ei au făcut recomandări vizănd trei capitole: modul de colaborare cu autorităţile locale responsabile pentru asigurarea celor mai bune condiţii pentru populaţie, măsuri suplimentare din punct de vedere a prevenţiei şi realizarea unei mai bune comunicări cu populaţia". Ministrul Nicolăescu consideră că veriga de bază in această bătălie este comunicarea, care poate fi realizată de medic, autorităţi şi mass-media.



×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă