x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Caramel, cancerigen?

Caramel, cancerigen?

de Magda Marincovici    |    01 Mar 2011   •   20:04

O asociaţie americană a consuma­to­rilor susţine că două tipuri de ca­­ramel de sinteză, aflate în special în compoziţia coca-cola şi pepsi, ar cauza cancere, averti­zea­ză un recent articol publicat în l’Express cu titlul: „Le caramel, un colorant cancérigène? Anunţul a provocat agitaţie pe site-urile info anglo-saxone. Caramelul cu rol de colorant alimentar ar putea fi cancerigen, potrivit acuzaţiei lansate de Center for Science in the Public Interest (CSPI) cu se­diul la Washington. CSPI vizează două tipuri de caramel E150C, numit şi „caramel amonical”, şi E150D, „caramel sulfit de amoniu”, ambele de sinteză, cu ex­cep­ţia lui E150A care este un caramel natural.

Citând studii recente ale cercetătorilor de la Universitatea Davis din California, CSPI subli­niază că prezenţa acestor colo­ranţi poate favoriza cancerele. CSPI subliniază că şi în alte produ­se sunt prezenţi aceşti coloranţi: sosuri, creme, bere sau biscuiţi. CSPI a adresat o scrisoare prin care solicită Food and Drug Ad­mi­n­istration interzicerea fo­losirii aces­tor aditivi. Pe de altă parte, fa­bricanţii de băuturi, reuniţi într-o asociaţie, au ripostat de­cla­rând că, de fapt, este o nouă tentativă de a genera teamă printre consumatori şi de a ataca industria ali­men­tară în realitate nefiind pro­be pri­vi­toare la legătura dintre aditiv şi can­cer. Autoritatea Europeană pen­tru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat încă de anul trecut că sunt analizaţi unii aditivi ali­mentari, printre care sunt şi pa­tru tipuri de caramel. Con­cluziile EFSA vor fi publicate în ur­mă­toa­re­le săptămâni.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei