x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce bem, ce mancam - Iaurt cu piersici

Ce bem, ce mancam - Iaurt cu piersici

de Magda Marincovici    |    22 Noi 2006   •   00:00
Ce bem, ce mancam - Iaurt cu piersici

Un amestec cremos si dulce de arome si coloranti. Mai mult crema decat iaurt autentic, cu continut mare de glucide. Motiv serios ca asa zisul iaurt sa fie un musafir nepoftit la masa persoanelor "cu greutate".

CE MANCAM, CE BEM
Un amestec cremos si dulce de arome si coloranti. Mai mult crema decat iaurt autentic, cu continut mare de glucide. Motiv serios ca asa zisul iaurt sa fie un musafir nepoftit la masa persoanelor "cu greutate".

O eticheta si multe, multe ingrediente: lapte pasteurizat, piersici - 10,8% (cu sirop de glucoza): coloranti naturali: E 160a - betacaroten, extract de ardei rosu, E 150d, E 150b, E 150a sau E 150c, unul dintre acesti coloranti, nu stim care, deoarece este nespecificat (aroma nespecificata), zahar (zaharoza), lapte praf, E1420 - amidon modificat din porumb, gelatina (proteina de origine animala, cu efect gelifiant), fermenti. Din datele nutritionale reiese ca 100 de grame de produs ofera: proteine - 2,8 grame, glucide - 14 grame, grasime - 1,9 grame. Densitate calorica mica - 84 Kcal/356 Kj. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a analizat ingredientele mentionate pe eticheta si ne atrage atentia ca "este un produs pe baza de lapte fermentat, cu piersici cu adaosuri de sirop de glucoza, care are indice glicemic foarte ridicat de coloranti si de arome. Produsul mai contine zahar rafinat, de asemenea cu indice glicemic ridicat, si lapte praf. Amidonul modificat din porumb si gelatina este adaugat pentru a da textura placuta, cremoasa si fermitate produsului".

CONCLUZII. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi considera ca produsul nu este un iaurt autentic potrivit reglementarilor, ci un produs pe baza de lapte fermentat, cu diverse adaosuri. Desi produsul nu are densitate energetica mare, continutul ridicat de glucide (14%) nu-l recomanda persoanelor supraponderale, obeze, suferinde de diabet.Avand continut ridicat de zahar, produsul trebuie consumat cu moderatie in cadrul unei diete echilibrate, care sa contina fructe si legume proaspete.

VALABILITATE. Observam ca pe eticheta produsului este inscriptionata doar data expirarii. Faptul ca nu este precizata data fabricatiei nu ne permite sa cunoastem durata termenului de valabilitate, aspect foarte important in cazul produselor proaspete din lapte fermentat cu microflora specifica. Microflora trebuie sa ramana activa pe toata durata de valabilitate a produsului pentru a avea calitati probiotice benefice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă