x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce te faci tu, creierule?

Ce te faci tu, creierule?

de Florin Condurateanu    |    08 Feb 2010   •   00:00

Senzaţional a construit Creatorul creierul omenesc, l-a dotat cu un colector comun pentru vasele care aduc sânge spre creier, în aşa fel încât, când unul din vase îşi opreşte irigarea cu sânge din pricina astupării, zona de creier nehrănită nu moare, pentru că ajunge sânge la ea din colectorul comun în stare a compensa accidentul pe o arteră.

Numai că acest poligon al lui Willis poate face faţă unui accident vascular cerebral când leziunea se instalează lent, prin ateroscleroză, deci prin îngustarea vasului zi de zi. Dacă blocarea unei artere spre creier se face brusc, de exemplu printr-o lovitură la gât, acest colector comun nu poate salva situaţia brusc instalată. Oricum, când e vorba de un atac vascular cerebral din pricina hipertensiunii, medicii trebuie să scadă progresiv şi lent tensiunea pentru a putea proteja inima.

Tocmai de aceea, când e vorba de un accident vascular cerebral, medicii trebuie să investigheze şi inima cu scopul de a depista eventualele cheaguri. Accidentul vascular cerebral este o urgenţă chiar dacă sunt doar semne minore şi trecătoare, cum ar fi o amorţeală şi o neputinţă a picioarelor, o tulburare de vedere sau de echilibru, o bâlbâială, o tremurătură neobşnuită a mâinii.

Acestea sunt accidente vasculare cerebrale trecătoare. Apar şi dispar. Însă ele anunţă un viitor accident vascular cerebral masiv, grav şi definitiv, care lasă în urmă morţi şi paralizaţi. Chiar dacă sunt trecătoare, aceste simptome trebuie să-l trimită urgent pe suferind la medic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă