Omul se naşte cu cancerul. Iar cancerul dispare o dată cu omul. Între cei doi e o luptă continuă, obositoare, costisitoare. Dar din confruntarea lor apar noi medicamente şi tratamente. Dar şi noi speranţe.
Iată un nou tratament pus la punct de o echipă de cercetători din Franţa care deschide perspective promiţătoare în domeniul grefelor de măduvă osoasă.
Săptămâna trecută, în revista americană Science Translational Medicine au fost publicate studii semnate de cercetători şi medici asociaţi din spitalele pariziene universitare "Henri Mondor" şi "Pitié Salpêtrière".
Tratamentul vizează deocamdată bolile neoplazice ale măduvei osoase şi ale sângelui, cum sunt leucemiile sau limfoamele, explică doctorii Sébastien Maury şi José Cohen, coordonatorii testelor clinice. La ora actuală, aceste boli sunt tratate, în unele cazuri, prin grefă de măduvă osoasă. Aceasta constă în injectarea, în momentul grefei, de celule imunitare provenite de la donator - limfocite -, care au proprietatea de a elimina celulele canceroase ale pacientului.
Noutatea acestei terapii constă în "manipularea" celulelor înainte ca acestea să fie injectate, în sensul că este eliminată fracţiunea de limfocite, T-regulatoare, care au capacitatea de a stopa efectul anticancer al grefei, precizează medicul Sébastien Maury. Astfel manipulate, aceste celule pot să devină eficiente în cazul tratamentelor administrate în boli neoplazice prin grefă de măduvă osoasă. Descoperirea cercetătorilor francezi poate deschide drumul spre noi tratamente.
Doctorul Herve Baumert, şeful serviciului de urologie la Spitalul Saint Joseph din Paris, este şi el un duşman al cancerului. Culmea e că doctorul Baumert atacă făcând un pas înapoi, lăsând în prim-plan un robot. Ce-i drept, un robot pe care îl asistă atunci când operează împreună. Şi nu de puţine ori, mai ales în cancer de prostată.
Asta nu înseamnă că doctorul Herve Baumert şomează. El are rolul lui decisiv, deşi nu se află în contact direct cu pacientul. Pe un ecran cu imagini 3D, cu posibilităţi de comenzi manuale, chirurgul, asemenea unui părinte inteligent, dirijează braţul robotului, mâna a doua, cum se spune, în operaţia de cancer de prostată.
Gesturile robotului au precizie astronomică şi adesea le depăşeşte pe cele ale "părintelui", deoarece robotul este prevăzut cu articulaţii care permit modificarea unghiului în timpul disecţiei tumorii, adaptarea rapidă la anatomia pacientului.
Dar performanţele robotului sunt condiţionate de dexteritatea şi experienţa chirurgului. În Statele Unite, această tehnică este aplicată în aproximativ 70% din intervenţiile chirurgicale de cancer de prostată. Şi rezultatele vorbesc de la sine: 90% vindecări, 80% din pacienţii tineri îşi recuperează sexualitatea, fiind conservaţi nervii erectili, 95% din pacienţii operaţi au continenţa normală. Toate aceste performanţe sunt datorate robotului asistat, care, graţie instrumentelor articulate cu care este prevăzut, reduce la minimum traumatismele inerente în chirurgia clasică.