x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chestia cu înfofolitul

Chestia cu înfofolitul

de Florin Condurateanu    |    07 Ian 2009   •   00:00

E caraghioasă imaginea unor prichindei înfofoliţi cu paltoane groase de arată ca nişte cuburi, cu fularul pus pe gură să nu respire decât prin lâna lui, cu căciula trasă până la sprâncene de nici nu le mai vezi nasul şi urechile.



Şi toată înfofoleala asta fiindcă afară doar se apropie temperatura de zero grade, de nici n-a îngheţat vreo băltoacă. A-i ambala pe copii în şubă şi în ditamai căciulile este o greşeală. Explică profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale a României, preşedintele Societăţii Internaţionale de ORL a Ţărilor de Limbă latină.

Copilul nu trebuie să fie înfofolit. El trebuie îmbrăcat asemeni unui adult. Îmbrăcămintea copilului, dar şi a adultului trebuie să se potrivească cu vremea de afară, în aşa fel încât să existe un confort termic. Nici să-l treacă tremuratul, nici să transpire. Să se simtă bine şi comod. Când petrece vacanţa la munte, copilul nu trebuie scos în curte sau pe derdeluş câte 5-6 ore fără întrerupere, aşa cum spun unii părinţi: "să se sature de aer curat". Din punct de vedere al sănătăţii e bine ca zbenguiala în aer liber să se facă în reprize, cu pauze între ele. Copilul să intre câte un sfert de oră în casă pentru a se hrăni cu câte ceva şi a bea un lapte sau un ceai călduţ. Şi fiindcă este vorba de dorinţa părinţilor de a le oferi odraslelor aer curat, la munte de preferinţă, să se ştie că această aerisire a organismului trebuie să ţină seama şi de renunţarea la fumat măcar în camera în care se află şi micuţii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă